Om  
Janine Alm Ericson

MP-topp först ut i språkrörsvalet – kandiderar

Ekonomisk-politiska talespersonen Janine Alm Ericson vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Därmed är hon också den första att meddela sin kandidatur i språkrörsvalet.

Ekonomisk-politiska talespersonen Janine Alm Ericson kandiderade även till språkrörsposten när Märta Stenevi blev vald 2021.
Ekonomisk-politiska talespersonen Janine Alm Ericson kandiderade även till språkrörsposten när Märta Stenevi blev vald 2021.Foto: Jessica Gow/TT
Axel Hyttnäs Telin

Janine Alm-Ericson ger sig in i kampen om att bli nytt språkrör för Miljöpartiet efter Märta Stenevi. Det säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

– Jag tror att jag kan ge partiet det som vi nu behöver. Både i ett politiskt inkluderande ledarskap, men också i kommunikation som kan göra att vi får fler väljare på alla nivåer, säger hon till DN.

Alm-Ericson röstades in i riksdagen 2014 och är i dag partiets ekonomisk-politiska talesperson. Hon har tidigare även varit statssekreterare hos tidigare biståndsminister Per Olsson Fridh och varit språkrör för Miljöpartiets lokala avdelning i Alingsås.

Hon kandiderade även när MP senast skulle välja ett nytt kvinnligt språkrör. Den gången drog hon sig ur innan kongressen sedan valde Märta Stenevi, i januari 2021.

På frågan om hur stort hon bedömer att stödet för henne är svarar Janine Alm-Ericson:

– Det är väldigt svårt att veta, men det är många som har hört av sig. Jag har fått många förfrågningar och jag har också fått pepp och stöd.

Första kandidaten

Janine Alm-Ericson är först ut med att meddela sin kandidatur till posten. I flera medier har hon också nämnts som en tänkbar kandidat till att ersätta Stenevi. EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke har även hon tippats ha goda chanser att vinna språkrörsvalet, men hon meddelade i måndags att hon inte vill bli nytt språkrör.

Märta Stenevis efterträdare väljs vid en extrainsatt kongress den 28 april, som kommer att hållas digitalt.

Nämnda personer

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot (MP), ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för bistånd och pensioner
Studier i statsvetenskap, nationalekonomi, freds- och konfliktkunskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00