MP: Slopa dansbandsskatten

DEBATT. Det är absurt med olika momssatser på orkestermusik beroende på om det är sittande eller dansande publik, skriver Niclas Malmberg (MP) som vill att all kultur ska ha 6 procent i moms. 

Av: Niclas Malmberg (MP)
Riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson

Det talas ibland i den politiska debatten om kulturmoms. Någon sådan finns dock inte i Sverige. Istället har vi ett virrvarr av olika momssatser på olika kulturyttringar, som det inte är lätt att hitta någon logik i. Helt enkelt eftersom det inte finns någon logik. De olika momssatserna är istället resultat av undantag som kommit vid olika tider, utan ambition att se till helheten.

6 eller 25 procents moms för samma bok

Ett av de mest debatterade exemplen är att vi har 6 procent moms på inköp av en tryckt bok, men 25 procent moms om samma text istället säljs i form av en e-bok. Här har Miljöpartiet varit pådrivande för en generell bokmoms på 6 procent och regeringen står redo att sänka momsen på e-böcker - så snart EU tillåter. Processen inom EU för att tillåta sänkt moms på elektroniska publikationer har pågått länge, och det var nära ett genomslag under denna mandatperiod. Men i sista stund bromsade Tjeckien beslutet.

6 eller 25 procents moms för samma orkester

En absurd konstruktion är att det är olika momssats beroende på om en och samma orkester spelar för en sittande publik, eller för en dansande publik. Den sittande publiken betalar 6 procent, medan den dansande publiken betalar den i folkmun så kallade dansbandsmomsen om 25 procent. Det går inte heller att hävda att det är graden av kommersialism som är avgörande för momsens storlek. De som dansar vid en tillställning kan vara långt färre än de som löser biljett till en konsert, men ändå betala mer än fyra gånger så hög moms!

6 procent moms på all kultur

Nästa mandatperiod behöver frågan om en enhetlig kulturmoms utredas, så att dessa skillnader kan raderas ut. Vi har den här mandatperioden fått den starkaste kulturbudgeten någonsin på plats, och med det skapat förutsättningar för mer kultur till fler i hela landet. Men från Miljöpartiet slår vi oss inte till ro med det. Med 6 procent moms på all kultur, oavsett konstform eller sammanhang, skulle förutsättningarna för kultur kunna stärkas ytterligare!

Forrige artikel Självbestämmande utan förutsättningar att själv bestämma Självbestämmande utan förutsättningar att själv bestämma Næste artikel "Regeringen har svikit Sveriges studenter"