Debatt

MP replikerar: Listan över SD:s klimatsvek är lång

Om Sverigedemokraterna inte själva vill vara ärliga med sitt motstånd till ambitiösa klimatmål, så kan vi visa vilken bluff till klimatparti de egentligen är. Det skriver Miljöpartiets Pär Holmgren, Jakop Dalunde och Lorentz Tovatt i en replik.

Jimmie Åkesson (SD). ”Medan SD försöker svartmåla oberoende journalistik för att vara vänligt inställd till MP, driver vi gröna konkret klimatpolitik i linje med Parisavtalets mål och vetenskapens krav.”
Jimmie Åkesson (SD). ”Medan SD försöker svartmåla oberoende journalistik för att vara vänligt inställd till MP, driver vi gröna konkret klimatpolitik i linje med Parisavtalets mål och vetenskapens krav.”Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Jakop Dalunde
Lorentz Tovatt
Pär Holmgren
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverigedemokraterna röstar emot klimatpolitik i alla politiska församlingar. SD är konsekvent motståndare till ambitiösa mål, effektiva styrmedel och allt vad ansvarstagande heter. Om partiet inte själva vill vara ärliga med sitt motstånd kan i stället vi visa vilken bluff till klimatparti Sverigedemokraterna egentligen är.

Läs också

SD:s klimatmotstånd

I EU-parlamentet kämpar Sverigedemokraterna tappert för att EU ska göra så lite som möjligt för klimatet. När vi skulle anta vår position om EU:s nya klimatlag röstade SD, tillsammans med sina bundsförvanter M och KD, emot. När vi gröna kämpade för att EU, inom ramen för klimatlagen, skulle införa ett vetenskapligt råd röstade SD emot. Tanken med rådet är att EU:s klimatlag ska vara effektiv och i linje med vetenskapen – något som Sverigedemokraterna alltså motsätter sig.

Men motståndet stannar inte där. EU-kommissionen presenterade före sommaren sitt stora klimatpaket. Inom ramen för paketet finns förslag om att införa så kallade klimattullar. Tanken med förslaget är att länder utanför EU, som inte omfattas av vår utsläppshandel, i stället ska betala en klimatavgift när produkten importeras till EU. Det är genialt av flera anledningar. Dels för att det tvingar länder som Kina och Ryssland att höja sina klimatambitioner, samtidigt som det stärker svensk konkurrenskraft. Men när EU-parlamentet inför paketet gav sina inspel till utformningen röstade Sverigedemokraterna… emot.

Det är inte den fria pressens fel att vi befinner oss i en klimatkris.

Och detta trots att SD återkommande använder sig av retoriken att det inte spelar någon roll vad vi gör i Sverige, eller ens i EU, eftersom utsläppen är större i Kina. Här har vi nu ett verktyg som på allvar kan påverka utsläppen i Kina. Men inte ens den möjligheten vill SD stödja.

”Där sker utsläppen gratis”

Inom EU handlar tung industri med utsläpp. EU ETS, som det heter, är ett av världens mest effektiva sätt att prissätta utsläpp. Men tyvärr är det flera industrier som helt utelämnats från handeln och därmed slipper undan sitt klimatansvar. Sjöfartssektorn är en av de sektorer, där utsläppen sker helt gratis. EU-kommissionen vill ändra på detta och inkludera sjöfarten i utsläppshandeln. Sverigedemokraterna vill inte det, heller. När EU-parlamentet tog ställning till frågan var SD det enda svenska parti som inte ville utvidga utsläppshandeln till sjöfartssektorn.

Listan går att göra lång över SD:s klimatsvek. Energistadgefördraget – handelsavtalet som skyddar investeringar i fossil energi – för att nämna något, klimatmålen i EU:s jordbrukspolitik är ytterligare ett exempel.

Ansvarslös klimatpolitik under decennier

Men låt oss i stället ta tillfället i akt att berätta vad vi gröna kämpar för. Medan SD försöker svartmåla oberoende journalistik för att vara vänligt inställd till MP, driver vi gröna konkret klimatpolitik i linje med Parisavtalets mål och vetenskapens krav. Det är inte den fria pressens fel att vi befinner oss i en klimatkris. Det beror på en ansvarslös klimatpolitik under flera decennier av socialdemokrater och högerpartier.

Framtiden är förnybar. Vi gröna vill avskaffa alla fossila subventioner så fort som möjligt, avveckla kärnkraften och satsa på 100 procent förnybart energisystem. Vi vill satsa på ökad återvinning av kritiska råvaror för att påskynda omställningen till en cirkulär samhällsekonomi. Vi vill satsa på tåg, både i Sverige och inom EU. Vi vill beskatta flygbränsle och kraftigt höja priset på utsläpp.

Vi vill helt enkelt bygga ett hållbart och rättvist samhälle för alla, även kommande generationer. Utan en hållbar utveckling har vi en ohållbar utveckling. För oss är det vägvalet självklart.

Läs tidigare inlägg i debatten

Det är något fundamentalt fel med den ”gröna” politiken

Miljöpartiet har onekligen varit framgångsrikt med att trumfa igenom sin politik på alla politiska nivåer, trots ett svagt väljarstöd. Men Sverigedemokraterna har en bättre politik för miljö och hållbarhet, skriver Mattias Bäckström Johansson och Jessica Stegrud (SD).

Nämnda personer

Mattias Bäckström Johansson

Riksdagsledamot (SD), partisekreterare, ledamot i partistyrelsen
Driftingenjör (Högskolan i Kalmar, 2008)

Jessica Stegrud

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen
Ekonomi

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00