Debatt

MP: Ett steg på vägen för att erkänna djur som kännande varelser

Jag är tacksam över att vi har lyckats driva igenom förändringar som signalerar en ändrad syn på djur. Det skriver Elisabeth Falkhaven (MP).

”Vi har nu tagit ett första steg ut ur detta otidsenliga tänkande för att börja möta upp mot den kunskap vi har om djuren i dag.”
”Vi har nu tagit ett första steg ut ur detta otidsenliga tänkande för att börja möta upp mot den kunskap vi har om djuren i dag.”Foto: AP Photo/Martin Meissner
Elisabeth Falkhaven
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

”Ju mer vi lär oss om djuren desto klokare blir de” är ett uttryck jag ofta ser behov av att använda. Det var nämligen inte speciellt länge sedan som allmän kunskap om djur bland annat sa: ”Det gör inget att klippa av svansarna på hundvalpar när de är små, de har ingen känsel då.”

Andra myter som många säkert känner igen är att trycka ned din hund ordentligt i marken för att lära den att lyda, eller att vi som inte fick våra djur att lyda skulle slå dem så att de förstod vem som bestämmer.

Vi kom inte så långt vi ville, men fick vårt samarbetsparti att flytta sig en bit på vägen.

Nu har kunskapen kommit ifatt, i alla fall för oss som vill lyssna på forskningen. I dag vet vi att även djuren känner smärta, sorg, förtvivlan, kärlek, omtanke, rädsla – och mycket mer. Deras känsloliv är helt enkelt i stort som människans. Vi har också arbetat fram en djurskyddslag som uttrycker detta, och att vi därför ska behandla djuren med respekt. Allt detta har hänt under mina år på jorden: Visst är det fantastiskt.

Otidsenliga lagar och regler

Trots detta faller djuren fortfarande utanför ramarna inom flera olika områden. Ett exempel är att djur ses som vilken vara som helst, i lagar och regler som hanterar köp och försäljning. I praktiken ses djur som en stol, tv, soffa eller en fralla. Helt otidsenligt, eller hur? I skenet av den kunskap vi har om djur måste detta förändras. Så tänkte vi i Miljöpartiet när EU äntligen öppnade upp för att medlemsländerna nu fick välja hur de ville hantera just djur i konsumentköplagen.

Vi kom inte så långt vi ville, men fick vårt samarbetsparti att flytta sig en bit på vägen. Vi hade helst sett en särskild lag som hanterar köp och försäljning av djur som naturligtvis tar hänsyn till köparens intressen i en affär, men också till att djuren är kännande varelser, med allt vad det för med sig. Det hade varit bra ur flera perspektiv, bland annat för att motverka hundsmuggling, där fri rörlighet för varor skapar effekter på hur djur (en vara) får och ska röra sig över gränserna (fritt) som i förlängningen kan leda till både att sjukdomar sprids och att smugglingen är svår, för att inte säga omöjlig, att stävja. Det ger också rent allmänt en bild av att djuren inte har större värde än ett dött ting. Att du kan behandla din inköpta hund som en telefon och när du vill byta ut din hund mot en annan hund så gör du det, inget att bry sig om väl?

Ett första steg

Vi har nu tagit ett första steg ut ur detta otidsenliga tänkande för att börja möta upp mot den kunskap vi har om djuren i dag. I förslaget om ny konsumentköplag har vi fått igenom att den så kallade presumtionsregeln fortsatt ska vara 6 månader för djur, inte två år som förslaget låg, för att inte vara drivande för långa rättsprocesser, som kan innebära att djuret kommer i kläm.

Vi har också fått igenom omfattande ändringar av motivtexterna som nu tydligt signalerar att synen på djur som varor är otidsenlig och att det är viktigt att köprättslig lagstiftning tar hänsyn till djurens välmående. Dessutom finns det en hänvisning i lagtexten om att djurskyddslagen gäller vid handel av djur.

En ändrad syn på djur

Jag är tacksam över att vi lyckades driva igenom dessa förändringar som signalerar en ändrad syn på djur. Dessutom kommer frågan vara fortsatt levande och vi kommer att arbeta vidare för att sätta djuren i fokus, det lovar vi.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00