Debatt

MP: Byggsektorn måste överge slit- och slängmentaliteten

Miljöpartiet vill se en politik som stöttar ett cirkulärt tänk inom byggsektorn. Det skriver Katarina Luhr (MP), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson.

Byggbranschen befinner sig i dag en svår situation, med den högsta ökningen av byggkostnader på 50 år, skriver debattören.
Byggbranschen befinner sig i dag en svår situation, med den högsta ökningen av byggkostnader på 50 år, skriver debattören.Foto: Anders Wiklund/TT
Katarina Luhr
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Slit och släng har bytts ut mot lappa och laga. Fler och fler upptäcker både nyttan och nöjet med secondhand och både plånböcker och miljön mår bra av att vi använder det vi har. Pengar sparas samtidigt som miljö- och klimatpåverkan minskar dramatiskt när kläder och prylar byter ägare. Samma principer behöver appliceras på hela samhällsbygget.

Gör återbruk lönsamt

Byggbranschen befinner sig i dag en svår situation, med den högsta ökningen av byggkostnader på 50 år. När råvarupriser och priser på transporter ökar blir även priserna på byggmaterial dyrare. Återanvändning och återbruk kan i den kontexten bli mer lönsam, samtidigt som vikten av att hushålla med våra resurser blir tydlig när råvaror blir svårare att få tag på.

Det ska kosta att lägga material på soptippen.

Den snabba takten i byggprocessen leder inte heller sällan till att extra byggmaterial köps in och kastas oanvänt. Uppföljningar från nybyggnadsprojekt inom Stockholms stad visar att avfallsmängderna varierar stort mellan olika nybyggnadsprojekt. Det är därför tydligt att mycket går att göra bara inom detta område.

Branschen både kan och vill, men det krävs också en politik som ger rätt förutsättningar. Miljöpartiet vill se en politik som stöttar ett cirkulärt tänk även inom byggsektorn. Vi ser att stora vinster kan göras både för minskad klimatpåverkan men också för bättre resursanvändning med minskat behov av både skog och gruvbrytning om nya politiska styrmedel kommer på plats.

Gratis idéer till bostadsministern

Vi vill:

  • Införa ett nationellt mål för att öka andelen byggmaterial som återbrukas eller återanvänds från rivning och byggnation. Det behövs en kraftsamling i gemensam riktning för att återbruket och det resurssmarta arbetssättet som i dag finns på flera håll ska genomsyra hela byggsektorn.
  • Öka de ekonomiska incitamenten för den byggande sektorn att återbruka. Det ska löna sig att ställa om - inte kosta extra.
  • Införa krav på hur mycket som får slängas vid nyproduktion. Det ska kosta att lägga material på soptippen. Det kräver planering men samtidigt nya processer där byggmaterial inte längre ses som avfall utan som en resurs som i första hand återbrukas och återanvänds eller som andra alternativ återvinns.
  • Utreda möjligheten för flexibilitet för mindre variationer inom plan och bygglagen. Det kan exempelvis handlar om fönsterpartier och dörrar som ska kunna variera i storlek och utseende för att möta den aktuella tillgången på återbrukade produkter.

Slit och slängsamhället har nått vägs ände. Människor och företag vill ställa om – nu är det dags för regeringen att hänga med. Den cirkulära omställningen kräver ett antal förändringar. Är det så att bostadsministern Andreas Carlson (KD) inte har några egna förslag är han varmt välkommen att ta del av våra. Det är hög tid att Sverige tar på sig ledartröjan i det cirkulära. Det vinner både klimatet, ekonomin och företagen på.

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00