Morgan Olofsson (L) nära en riksdagsplats

LIBERALERNA.Förre SVT-profilen Morgan Olofsson står bara på nionde plats på Liberalernas Stockholmslista men har plötsligt halkat upp som partiets första ersättare. 

Liberalerna har tre mandat i riksdagen i valkretsen Stockholms län. Till följd av ommöbleringar i partiet har man fått leta sig allt längre ned på listan för att få folkvalda till riksdagen.

Första ersättare är nu tidigare SVT-journalisten Morgan Olofsson. Han slutade på SVT 2011 och blev kommunikationschef på Arbetsmiljöverket. Inför riksdagsvalet 2018 drev Morgan Olofsson en personvalskampanj till riksdagen för Liberalerna. Men efter valet såg det ut som riksdagsplatsen var långt borta.

Toppjobb på MSB 

I början av året tillträdde Olofsson som kommunikationschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Men nu har Olofsson blivit första ersättare i både för valkretsen för Stockholms kommun och för Stockholms stad och han är inte helt ointresserad av platsen.

– Om det skulle bli aktuellt tar jag ställning till det då. Så brukar jag säga om hypotetiska frågor säger han till Altinget.

Så det är inte ett nej?

– Om det skulle bli aktuellt pratar jag med partiet och med familjen före jag pratar med dig om det.

Bakom avancemanget ligger dels förändringar i partiet, dels att Liberalerna har identiska namnlistor för både Stockholms kommun och Stockholms stad. I praktiken innebär det att man kan se de båda valkretsarna som en krets med sex riksdagsledamöter.

Björklund ut – Lundström in

Förändringar på den gemensamma listan är att Nina Lundström, som tidigare varit både kommunpolitiker och riksdagsledamot, efterträder Jan Björklund när han slutar från riksdagen den 1 november. Dessutom slutar Karin Karlsbro som ersättare då hon blivit invald i Europaparlamentet. 

Enligt reglerna för ersättare ska varje parti ha minst lika många ersättare som det finns riksdagsledamöter i en valkrets. För Liberalernas del innebär det att det ska vara tre ersättare i Stockholms län. När Björklund och Karlsbro lämnar riksdagen respektive ersättarlistan står Liberalerna med bara en ersättare i Stockholmskretsarna – Morgan Olofsson.

Det är alltså för få och ordningen är då att talmannen ber Valmyndigheten att ta fram två nya ersättare.

Danielsson och Tarschys Ingre nya namn

Ersättare nummer två blir Malin Danielsson. Hon är idag kommunalråd i Huddinge kommun. Även den nya tredje ersättaren, Amelie Tarschys Ingre, är kommunalråd. Hon blev personkryssad i Lidingö kommun och är ordförande för utbildningsnämnden.

Forrige artikel Academedias vd svarar: Academedias vd svarar: "Den myten och kritiken är förlegad" Næste artikel Lövins statssekreterare: Viktigt låta klimatplanen ta den tid den kräver Lövins statssekreterare: Viktigt låta klimatplanen ta den tid den kräver
Holmgren (MP): Stoppa oetiska och ohållbara djurtransporter

Holmgren (MP): Stoppa oetiska och ohållbara djurtransporter

DEBATT. Det räcker inte att enbart införa hårdare och tätare kontroller av djurtransporter. EU:s regelverk måste skärpas. Långa djurtransporter som är omöjliga att kontrollera borde förbjudas helt, skriver EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP).