Mest läst 2022: Ex-ministerns gd-rekrytering och SD:s EU-inflytande

Ett år präglat av valrörelsen, Tidöförhandlingarna och den nya regeringens tillträde, men även av riksdagsdramatik och en speciell tillsättning av en ny generaldirektör. Här är några av Altingets mest lästa artiklar från 2022. 

Samordningen mellan Tidöpartierna, riksdagspartiernas vallöften och tillsättningen av tidigare ministern Per Olsson Fridh (MP) som ny generaldirektör är några av Altingets mest lästa artiklar under året.
Samordningen mellan Tidöpartierna, riksdagspartiernas vallöften och tillsättningen av tidigare ministern Per Olsson Fridh (MP) som ny generaldirektör är några av Altingets mest lästa artiklar under året.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT, Christine Olsson/TT, Janerik Henriksson/TT
Miranda Olsson

Altinget avslöjar: SD får omfattande inflytande på EU-politiken

– Vi har inte ett samarbete inom EU-området, sade Liberalernas Johan Pehrson i riksdagen drygt en månad efter regeringsbildningen.

Men när formerna för de fyra Tidöpartiernas samarbete formaliserades kunde Altinget avslöja att SD:s inflytande skulle bli mer omfattande än vad som tidigare sagts, inte minst inom EU-området. ”Det finns lite bilagor till Tidöavtalet, som inte är presenterade”, berättade Martin Kinnunen (SD) för Altinget.

Ex-ministern ansvarade för rekryteringen av gd – fick själv jobbet

Per Olsson Fridh (MP) var ansvarig för rekryteringen av en ny generaldirektör till Folke Bernadotteakademin, först som statssekreterare och sedan i egenskap av minister. Men tjänsten tillsattes aldrig.

I april tillträdde han själv som ny generaldirektör.

– När jag upptäckte att den inte var tillsatt anmälde jag mitt intresse, sa den tidigare ministern för internationellt utvecklingssamarbete till Altinget

Fusk inom ideell läxhjälp – Skolverket polisanmäler tre organisationer

I oktober kunde Altinget rapportera om att Skolverket upptäckt fusk bland ideella läxhjälpsorganisationer som fått statliga bidrag. Myndigheten polisanmälde tre av dem och krävde återbetalningar på drygt 2,4 miljoner kronor.

– Det är många elever som har fått hjälp av det här bidraget, men det här har även dragit till sig oseriösa aktörer, sa Jonas Krantz, avdelningschef på Skolverket, till Altinget.

Hela listan: Så mycket tjänar generaldirektörerna

2022 avslutades med en intensiv debatt om polismyndigheten. Rikspolischef Anders Thornberg klev under året högst upp på generaldirektörernas lönelista med en lön på 176 800 kr. Han följs av Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg och överbefälhavare Micael Bydén. Även avgångna generaldirektören Dan Eliasson finns med på topplistan.

Vallöften – Det här lovar partierna i valet 2022

Den nya regeringen har redan kritiserats för att ha svikit väljarna i frågor om såväl höjda elpriser som amorteringskrav. Men vad lovade partierna egentligen i valrörelsen? I en av Altingets mest lästa artiklar 2022 listas riksdagspartiernas bud och utspel månaderna innan valet.

Oro inom L efter SD:s valframgång:  ”Misstag att släppa in dem i värmen”

Ett tag såg relationen mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna ut att stoppa ett maktskifte och högersidans möjligheter att bilda regering. På valnatten var flera tunga liberaler oroliga för vad SD:s framgång i valet skulle komma att innebära.

Partiets utrikespolitiska talesperson Joar Forssell förutsatte att Liberalerna skulle få ministerposter i en högerregering, men berättade för Altinget att regeringsförhandlingarna skulle handla om att minimera Sverigedemokraternas inflytande:

– Det kommer att handla om att skydda de frågorna där vi oroar oss för Sverigedemokraternas inflytande, biståndet, kulturfrågor och andra liberala värden. 

Enkät: Myndigheterna som kan ryka efter valet

Inför valet frågade Altinget riksdagspartierna vilka myndigheterna de ville lägga ned vid en eventuell valvinst. Förändringsivern var dämpad i det då regerande rödgröna laget, men på högersidan låg flera myndigheter risigt till. Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ville lägga ner Jämställdhetsmyndigheten, och om Ebba Busch (KD) fick välja skulle även Arbetsförmedlingen och Havs- och vattenmyndigheten ryka.

Sverigedemokraterna ville i stället kapa Diskrimineringsombudsmannen och Statens medieråd.

Regeringens vindkraftsförslag faller i riksdagen

När såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna yrkade på avslag föll regeringens förslag om att förändra det kommunala vetot vid vindkraftsetableringar.

– Regeringen gör saker i fel ordning. Det handlar ju inte bara om att processen ska gå snabbare, utan att fler ska säga ja. Nu kommer fler säga nej, just för att det blir så oförutsägbart vad det är som gäller, sa Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin till Altinget.

Nämnda personer

Per Olsson Fridh

Generaldirektör Folke Bernadotteakademin
fil.kand i sociologi (Lunds uni. 2005), fil.kand i mänskliga rättigheter (Malmö Högskola 2003)

Anders Thornberg

Rikspolischef
Polishögskolan, Polisens strategiska chefsprogram

Joar Forssell

Riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen, utrikespolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget