Maskerad bråkmakare riskerar fängelse

IDROTT. I mars nästa år blir det förbjudet för åskådare vid fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang att maskera sig, enligt regeringens planer. Den som bryter mot förbudet riskerar fängelse i upp till ett halvår.

Regeringen har nu lagt fram den proposition som ska bana väg för ett generellt maskeringsförbud där syftet är att polisen ska kunna identifiera den som ställer till bråk eller använder bengaliska eldar eller smällare inte på arenorna. Förslaget, som riksdagen nu ska ta ställning till, innebär att det blir förbjudet att helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation när man befinner sig till exempel på en fotbollsmatch. Den som bryter mot reglerna riskerar böter eller fängelse i högst sex månader. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 mars 2017.

Men det finns också undantag. Förbudet kommer inte att gälla den som täcker ansiktet av religiösa skäl eller för att skydda sig mot väder och vind. ”Att exempelvis dra upp en halsduk över en del av ansiktet till skydd mot svår köld bör således kunna utgöra ett undantag från förbudet”, skriver regeringen. Samtidigt måste en bedömning ske i varje enskilt fall om det är befogat att täcka ansiktet, och då ska särskild hänsyn tas till risken för bråk och andra störningar av ordningen, enligt regeringen.

Det förslag som regeringen nu lägger fram går delvis längre än de planer som tidigare har diskuterat. Förslaget är därför i linje med det generella förbud som bland andra polisen har efterfrågat.

LÄS OCKSÅ: Polisen vill ha förbud mot maskerad huligan

 

Forrige artikel Tre kommuner nobbade äldremiljarden Næste artikel Polisen slipper telefonkontakt med Naturvårdsverket