Polisen vill ha förbud mot maskerad huligan

IDROTT. Polisen vill helst ha ett generellt förbud mot maskerade åskådare på idrottsarenor. Det lagförslag som har lagts fram om ett begränsat maskeringsförbud blir svårt att tillämpa i praktiken, anser Polismyndigheten i ett remissvar.

Polisen vill ha ett bredare maskeringsförbud för att komma åt den som stör ordningen på svenska arenor.
Polisen vill ha ett bredare maskeringsförbud för att komma åt den som stör ordningen på svenska arenor.Foto: Foto: Emely Hesselgren
Per-Anders Sjögren

I slutet av förra året föreslog en utredare att det ska vara straffbart att maskera sig vid olika idrottsarrangemang. Syftet är identifiera personer som stör ordningen och de som exempelvis använder bengaliska eldar, raketer och annan pyroteknik på arenorna. Men det blir inget generellt förbud – maskeringsförbudet ska bara gälla den som är inblandad i bråk inne på arenan. Brott mot reglerna ska ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Både Idrottssverige och Ordningssverige är kluvna till förslaget, visar Altingets genomgång av remissvaren. Flertalet av remissinstanser är positiva till att i lag förbjuda åskådarna att maskera sig. Men en del myndigheter och organisationer är skeptiska till den juridiska lösningen –att förbudet ska gälla först om det uppstår bråk eller finns risk för det.  De som ytterst ska tillämpa lagen – Polisen ­– anser att det är bättre med ett generellt förbud som ska gälla oavsett ordningsstörningar eller inte.

Svårt att tillämpa

Det kommer att vara svårt att i stökiga miljöer med folksamlingar på flera tusen personer göra bedömningar om det föreligger en ordningsstörning eller en omedelbar fara för det, skriver Polismyndigheten.  

Ett generellt förbud är lättare att tillämpa och kan också förebygga störningar av ordningen bättre, enligt polisen. Ett undantag från förbudet ska gälla den som täcker ansiktet för att skydda sig mot väder och vind eller av religiösa skäl. Polisen anser dessutom att maskeringsförbud ska gälla vid inpasseringen på arenan och skälet är att personer med tillträdesförbud inte ska kunna smita in maskerade.

Även Advokatsamfundet menar att det är en grannlaga uppgift att avgöra om den som är maskerad verkligen är inblandad i ordningsstörning. Men från åklagarsidan tillstyrks förslaget. Det finns vissa tillämpningsproblem men de är inte så betydande att de ska stoppa de nya reglerna och den avgränsning som sker är rimlig, anser vice riksåklagare Kerstin Skarp.

RF för generellt förbud

Riksidrottsförbundet, Svenska Ishockeyförbundet och Svenska hockeyligan går på polisens linje och vill ha ett generellt maskeringsförbud. Maskerade personer kan skapa en hotfull och otrygg stämning som gör att människor inte vill eller vågar gå på en match. Och det gäller oavsett om de som är maskerade uppträder hotfullt eller inte, anser Riksidrottsförbundet i sitt remissvar.

Svenska fotbollförbundet håller dock med utredarens lösning och tillstyrker det rakt av.

Tydligast i sin kritik är Justitieombudsmannen och JO Cecilia Renfors avstryker förslaget. Polisen kan redan i dag ingripa mot den som stör ordningen. Skälet till förslaget om maskeringsförbudet är att göra det lättare identifiera bråkmakaren, men JO ifrågasätter om det kommer att ske i sådan utsträckning att det motiverar ett förbud.

Regeringen positiv

Brottsförebyggande rådet, Brå, saknar en ordentlig analys av förslagets effekter. Brå pekar på att den föreslagna lagen är uppbyggd på samma sätt som den gällande lagen om förbud mot att maskera sig vid en demonstration – en lag som har funnits sedan 2006. Men de reglerna har tillämpats i få fall, totalt 13 gånger, under lagens första åtta år, enligt Brottsförebyggande rådet.

Bakgrunden till förslaget är ett uppdrag från den förra regeringen som ville göra det lättare identifiera åskådare som stör ordningen.  Inrikesminister Anders Ygeman (S) har tidigare ställt sig positivt till utredarens förslag och har sagt att regeringen, efter ett positiv remissutfall, kommer att gå vidare med ett förslag till riksdagen. Planen var att få de nya reglerna på plats den 1 januari 2016.

 

Dokumentation

Förslaget

Förbudet mot att maskera sig inne på idrottsarenan ska bara tillämpas vid ordningsstörningar eller då det finns risk för att ordningen störs inne på arenan.

Förbudet gäller den som helt eller delvis täcker sitt ansikte på ett sätt som försvårar identifikationen och om personen ensam eller tillsammans med andra stör den allmänna ordningen eller utgör omedelbar fara för ordningen. I det läget har polisen skyldighet att ingripa mot den som är maskerad.

Straffskalan ska vara böter eller fängelse i högst sex månader.

De som inte är inblandade i ett bråk ska inte omfattas av förbudet – även om de täcker ansiktet och försvårar identifikation. Det gäller till exempel den som täcker ansiktet på grund av väder och vind, rök från fyrverkerier eller av religiösa skäl.

Källa: Ds 2014:44



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00