Marcus Wandt blir hedersdoktor

Marcus Wandt, astronaut och Chalmersalumn, har utsetts till hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola.

Foto: ESA/M. Wandt
Sofia Martinson

Wandt, som tog sin civilingenjörsexamen i elektroteknik vid Chalmers 2007, får priset för sitt betydande bidrag till rymdforskningen och kommunikationen om den till allmänheten. Hans arbete har enligt motiveringen belyst vikten av rymdforskning för mänskligheten och värdet av grundforskning.

Marcus Wandt kommenterar utnämningen i ett pressmeddelande:

– Det är en stor ära att bli utnämnd till hedersdoktor. Jag har många fina minnen från Chalmers och allt jag upplevde och lärde mig där. Då kunde jag inte tro att mina år på ingenjörsutbildningen skulle ta mig ända ut i rymden.

Efter examen från Chalmers har Wandt arbetat som testpilot vid Saab i Linköping och är sedan 2020 chefstestpilot. Han blev en del av ESA:s astronautgrupp 2022 och anställdes som projektastronaut året efter. Wandt deltog i sin första rymdresa under januari och februari 2024, där han tjänstgjorde som uppdragsspecialist på Axiom Mission 3:s resa till den internationella rymdstationen, ISS.

Förutom Wandt, har även matematikern Helen Byrne och kryptografen Gilles Barthe utsetts till hedersdoktorer vid Chalmers tekniska högskola för år 2024. Wandt har även utsetts till hedersdoktor vid tekniska högskolan vid Linköpings universitet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00