Många byten på bänken i utbildningsutskottet 

UTSKOTTET. Det blir minst tre nya ansikten i utbildningsutskottet kommande mandatperiod. Bland andra väljer Liberalerna att byta vice ordförande.

Fredrik Christensson (C) och Roger Haddad (L).
Fredrik Christensson (C) och Roger Haddad (L).Foto: Anna Simonsson och Liberalerna
Josefin Lingström

Denna vecka ska riksdagen officiellt besluta om vilka som ska sitta i utbildningsutskottet. Men de flesta partierna har redan gått ut med sina nomineringar, vilka i normalfallet sedan bekräftas av riksdagen.

Centerpartiet kommer byta ut sin ledamotsplats. Ulrika Heie (tidigare Carlsson) är utbildningspolitisk talesperson, men går nu till miljö- och jordbruksutskottet. Tidigare suppleanten Fredrik Christensson får då ta hennes plats. Men om han ska ta över som talesperson, måste partistyrelsen bestämma. 

– Vi ska diskutera vem som ska vara talesperson mellan oss. Det är både jag, Ulrika och Nils Paarup-Petersen som är föreslagen som andre ersättare, och vi får dela upp utskottsarbetet mellan oss, säger Fredrik Christensson, som är Centerpartiets talesperson för högre utbildning och forskning, till Altinget. 

Nyvald går in i matchen direkt

Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson Annika Eclund blev inte återvald till riksdagen. Därför måste KD sätta in någon ny på bänken i utbildningsutskottet. Nomineringen blev då Jimmy Loord, nyligen invald för första gången. 

Stefan Jakobsson (SD) drog tillbaka sin kandidatur till riksdagen strax innan valet. Vem som kommer ersätta honom i utskottet är ännu inte meddelat av partiet. 

Avbyte för vice ordförande

Ett känt ansikte i utskottet är förra mandatperiodens vice ordförande, Christer Nylander (L). Han har valt att gå vidare till posten som ordförande för kulturutskottet. Liberalerna skickar därför in Roger Haddad som vice ordförande. 

– Jag har tidigare suttit i utbildningsutskottet och jag har en lång erfarenhet av skolpolitik på den kommunala nivån i Västerås. Jag hade önskat mig att få komma tillbaka till utskottet. Då frågade vår partiledare mig och jag tackade ja, säger Haddad till Altinget. 

Läs också: Många lärare i nya riksdagen – ger inte skolan mer utrymme

Han har inte haft någon ordförande- eller vice ordförandepost tidigare, men har suttit i riksdagen sedan 2010. Trots många nya ansikten och nytt uppdrag, är Haddad inte orolig för den kommande perioden. 

– Min bild och erfarenhet av utbildningsutskottet är att det är ett bra samarbetsklimat mellan de olika blocken. Det är inte så tjafsigt i det utskottet, utan man är väldigt engagerad och fokuserad på sakfrågorna, säger Haddad. 

Agneta Börjesson (MP) var ledamot i utskottet innan valet. Men hon kandiderade inte till valet i år. Avbytare blir Annika Hirvonen Falk. Riksdagsledamot sedan 2014 och vice ordförande i justitieutskottet under förra mandatperioden.

Läs också: SD nekas plats i utskottstoppen

Nämnda personer

Fredrik Christensson

Tidigare riksdagsledamot (C)
kandidat i företagsekonomi (Stockholms uni. 2021)

Roger Haddad

Oppositionsråd (L) Västerås, gruppledare Liberalerna i Västerås
Pol. mag i statsvetenskap (Mittuniversitetet, 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00