M och V ställer krav på regeringen – vill ha miljardbesked i morgon

BUDGET. Nedskärningar drabbar många kommuner och regioner. Moderaterna och Vänsterpartiet kräver nu att extra pengar skjuts till av regeringen. Om inte, hotar de med att sätta sig ner i förhandlingar redan i morgon.

Jonas Sjöstedt (V), partiledare. Arkivbild.
Jonas Sjöstedt (V), partiledare. Arkivbild.Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Josefin Lingström

Under förmiddagen har både Moderaterna och Vänsterpartiet hållit pressträffar. Det är ingen slump då både partierna vill se förstärkningar till kommunernas och rättsväsendets budgetar.

Vänsterpartiet vill inte vänta tills vårändringsbudgeten, utan kräver omedelbart besked från regeringen. 

– Jag räknar med besked (från regeringen) om detta redan under morgondagen, säger partiledaren Jonas Sjöstedt på pressträffen. 

Han anser att läget i kommunerna är akut och vill se minst 10 miljarder extra till kommunsektorn i år. Om inget besked kommer från regeringen kommer V sätta sig i förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna under onsdagen, säger Sjöstedt.

M vill se 5,6 miljarder

Moderaterna har tagit fram en extra ändringsbudget som kommer läggas fram som förslag i finansutskottet på torsdag. Det handlar om 5,6 miljarder kronor mer till rättsväsende och välfärd än vad som finns med i regeringens beslutade budget för 2020.

Tre miljarder av dessa ska vara generella statsbidrag till kommuner och regioner redan i år. Resterande 2,6 miljarder ska gå till polis och rättsväsende. 

– Vi ser att det finns ett behov av ett räddningspaket för välfärd och trygghet. Vi behöver prioritera det allra viktigaste, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, vid pressträffen.

Enligt Svantesson finansieras detta med minskat bistånd och slopade byggsubventioner.

Regeringen har tidigare meddelat att kommunerna troligen kan räkna med extra pengar i vårbudgeten. Men Moderaterna anser att man inte kan vänta såpass länge med tillskottet.

Läs också

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00