M: kan krävas mer än tio miljarder till försvaret

FÖRSVAR. Moderaterna sitter kvar i försvarsförhandlingarna med regeringen och anger nu att deras bud om tio miljarder extra till försvaret är ett golv.

Per-Anders Sjögren

–  Moderaterna menar att det krävs minst tio miljarder i förstärkta anslag till försvaret, sade partisekreteraren Tomas Tobé vid en pressträff med riksdagsjournalister på tisdagen.

Enligt Tobé finns det uppgifter i underlaget från Försvarsmakten som tyder på att anslaget måste landa på över tio miljarder extra över nästa femårsperiod.

I går meddelade Folkpartiet att partiet hoppar av förhandlingarna med regeringen om framtidens försvar. Motivet är att regeringens bud på 6,2 miljarder inte räcker för att finansiera dagens underskott och samtidigt öka försvarsförmågan. FP anser att det behövs minst 17 miljarder i stärkta anslag under åren 2016-2020.

Tobé pekar på att något slutbud från regeringen inte har lämnats, men han är inte överraskad över att FP lämnar förhandlingsbordet. De tre andra allianspartierna sitter än så länge kvar och hoppas på en bred uppgörelse.

Hur Folkpartiets avhopp påverkar det framtida samarbetet inom Alliansen är för tidigt att bedöma, enligt Tobé.

–  Det återstår att se. Vi är mitt uppe i försvarssamtal och innan de är klara är det svårt att sia vad det får konsekvenser utan att spekulera, säger Tomas Tobé till Altinget.

Han menar att det är för tidigt att ange hur de ökade anslagen till försvaret ska finansieras och om de exempelvis kommer att krävas höjda skatter, vilket regeringen anser.

– Vi återkommer med vår finansiering. Det återstår att se om vi kommer överens eller inte och då blir det lättare att svara på finansieringsfrågor, säger Tobé.

Moderaterna, vill i likhet med de andra tre allianspartierna, att en utredning om för- och nackdelarna med ett Natomedlemskap ska ingå i en eventuell uppgörelse om försvaret. Men en sådan utredning är något som regeringen har motsatt sig.

Nämnda personer

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget