Höjda skatter ska finansiera försvaret

FÖRSVAR. Anslagen till försvaret ska öka med 6,2 miljarder kronor under åren 2016-2020. Det är regeringens bud i förhandlingarna inför nästa försvarsbeslut. En stor del av förstärkningen ska finansieras med höjda skatter.

Per-Anders Sjögren

– Detta kommer att öka den militära förmågan och ge mer resurser till övningar och materiel, sade försvarsminister Peter Hultqvist när han och finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens budgetförslag.

Gotland ska stärkas 

Enligt Hultqvist ska försvaret av svenskt territorium prioriteras före internationella insatser. Detta är inte minst viktigt med tanke på situationen i Ukraina och en ökad militär aktivitet kring Östersjön. Enligt Hultqvist vill regeringen stärka förmågan till u-båtsjakt och även förstärka Gotland med en permanent militär närvaro.

Under dagen har regeringen fört samtal med de borgerliga partierna och presenterat sitt bud. Samtalen ska nu fortsätta med målet att den försvarspolitiska inriktningspropositionen ska läggas fram den 24 april. Hultqvist hoppas på en bred parlamentarisk uppgörelse om försvaret.

Regeringens mål är att den kommande försvarspropositionen ska leda till en succesiv höjning av anslaget åren 2016-2020. Totalt handlar det om ytterligare 6,2 miljarder kronor de kommande fem åren. Enligt Peter Hultqvist och finansminister Magdalena Andersson är 4,2 miljarder nya medel som skjuts till. Dessutom ska drygt 300 miljoner föras över från de internationella insatserna till försvaret av Sverige. Till detta kommer en förstärkning på 1,7 miljarder kronor som behövs för att kompensera försvaret bland annat för arbetsgivaravgifter för unga.

Finansieras krona för krona

Men de 4,2 miljarderna som ska tillföras ska också finansieras.

– Vi behöver höja skatterna för att finansiera satsningen på försvaret, sade Magdalena Andersson.

Enligt Andersson ska satsningen finansieras ”krona för krona” men den absoluta merparten kommer att ske genom höjda skatter. Vilka skatter som ska höjas kommer regeringen att återkomma till, enligt finansministern.

Den 24 april ska propositionen om inriktningen av de svensk försvaret de kommande fem åren lämnas och ett riksdagsbeslut väntas före sommaren. Sedan den parlamentariska försvarsberedningen presenterade sin analys våren 2014 om försvarsutgifterna de kommande tio åren har det politiska trycket för en större försvarsbudget ökat.

Försvarsmaktens tidigare bedömning är att det krävs ett tillskott på 4 miljarder kronor om året för att upprätthålla förmågan fram till 2019. Regeringens förslag är lägre, men försvarsminister Hultqvist anser att  pengarna kommer att räcka till en ökning av den militära förmågan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00