Liberalerna utmanar Kristdemokraterna om sjukvården

Sjukvården ska vara liberalernas fråga i valrörelsen 2026. ”Liberalerna har bra vårdpolitik, men vi måste kommunicera den”, säger Anna Starbrink, riksdagsledamot och tidigare regionråd.

Liberalerna behöver lyfta vårdfrågor i nästa valrörelse enligt valanalysen. Anna Starbrink (L) efterlyser nationellt fokus.
Liberalerna behöver lyfta vårdfrågor i nästa valrörelse enligt valanalysen. Anna Starbrink (L) efterlyser nationellt fokus. Foto: Mikael Fritzon/TT, Sofia Ekström/SvD/TT
Linda Berglund

Det är eftervalsanalysen som slår fast att hälso- och sjukvård är en överlevnadsfråga för partiet. Liberalerna har åtta vita fläckar, alltså regioner där partiet inte har några mandat i fullmäktige. Det är sju fler än 2018 och det är en utveckling ”som måste brytas”, skriver valanalysgruppen.

Därför ska hälso- och sjukvård vara en prioriterad fråga inför valet 2026 och det ska enligt analysen gälla på alla nivåer i partiet.

Anna Starbrink, som tidigare var hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm och tidigare nationell talesperson i vårdfrågor är inne på samma linje.

– Jag har länge drivit att måste vi måste driva vårdfrågorna även på nationell nivå. Vi övergav vårdfrågorna när vi lämnade socialdepartementet på 90-talet.

Kristdemokraterna har haft hälso- och sjukvård som prioriterad fråga under flera år. Utmanar ni dem?

– KD ska ha en eloge som lyft frågan, men vi ska absolut konkurrera även nationellt. Liberalerna har sin kärna i socialpolitiska frågor, säger Anna Starbrink.