Debatt

Lega: Så kan EU utrota antisemitismen

Med EU:s stöd kan fler elever och lärare delta i en hågkomstresa. Det går inte att underskatta betydelsen av att besöka lägren, skriver David Lega (KD), Europaparlamentariker och ledamot i utrikesutskottet och parlamentets arbetsgrupp mot antisemitism.

Det är viktigare än någonsin att utbilda om Förintelsen, skriver David Lega (KD).
Det är viktigare än någonsin att utbilda om Förintelsen, skriver David Lega (KD).Foto: Fredrik Surell/TT
David Lega
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Hatet mot judar har nytt nya hisnande nivåer. Judar får höra att de ”ska åka hem till Polen” eller att de ”hör hemma i gaskammare”. Det värsta såret i Europas historia strösslas lättvindigt över meningsmotståndare – i vissa kretsar anser man återigen att judar är dömda till förintelse. Förstår de vad de säger? Är Europas mörka historia bortglömd? Vi måste satsa mer på utbildning och hågkomst.

Altingets gratis nyhetsbrev

Judar får bära kollektiv skuld

Ett fruktansvärt krig pågår mellan Israel och Hamas i Gaza. Antalet döda, skadade och kidnappade lämnar ingen oberörd. Terrororganisationen Hamas, vars uttalade mål är att utrota staten Israel och fördriva alla judar, attackerade den sjunde oktober Israel. Tusentals israeler mördades, torterades och kidnappades.

Terrororganisationen Hamas håller fortfarande 130 oskyldiga människor gisslan. Nu har de hållits gömda under hemska förhållanden i sju månader. Israel gör sitt yttersta för att få hem sina invånare, precis som varje stat har rätt att göra. Civila palestinier drabbas hårt av kriget, och det är tydligt att mer måste göras för att skydda den civila befolkningen.

Oavsett vad man tycker om kriget i Gaza är det vansinnigt att skuldbelägga det judiska folket för palestiniernas lidande. 

Oavsett vad man tycker om kriget i Gaza är det vansinnigt att skuldbelägga det judiska folket för palestiniernas lidande. Att hålla det judiska folket ansvarigt för vad staten Israel gör eller vad israeliska politiker säger är alltid fel. Det är antisemitism. Det var sådana tankar om grupper, kollektivt ansvar och diskriminering som ledde fram till Förintelsen. Antalet anmälda antisemitiska brott ökade femfaldigt under hösten 2023 efter Hamas attack. Återigen drabbas enskilda och grupper. Genom sin blotta existens anses judar bära kollektiv skuld och ansvar.

Låt Erasmus finansiera hågkomstresor

Snart finns inga Förintelseöverlevare kvar i livet, snart finns det ingen som kan berätta förstahandserfarenheter av förföljelsen, hatet och koncentrationslägren. Därför är det viktigare än någonsin att utbilda om Förintelsen. Erasmus+ är EU:s program för utbildning, praktik, ungdomsutbyten och idrottsprojekt, ett program som många studenter nyttjat för att kunna plugga utomlands. Erasmus-budgeten för pågående period uppgår till 26,2 miljarder euro (2021-2027), det är nästan dubbelt så mycket som budgeten för det tidigare programmet. Om inte förr, så nu med den ökade budgeten, finns möjlighet att utvärdera och omorganisera programmets prioriteringar.

Jag menar att Erasmus+-programmet borde användas för att finansiera hågkomstresor. En av Erasmus-programmets mål är deltagande i det demokratiska livet och gemensamma värderingar, ”Programmet stöder aktivt medborgarskap och etik i livslångt lärande...särskilt när det gäller EU:s gemensamma värden, principerna om enhet och mångfald samt deras sociala, kulturella och historiska arv.”. Därför borde programmet explicit prioritera utbildningsinsatser som främjar judiskt liv och bidrar till hågkomst.

En erfarenhet för livet

Med EU:s stöd kan vi möjliggöra för fler elever och lärare att delta i en hågkomstresa. Det går inte att underskatta betydelsen av att besöka lägren, att se och uppleva med sina egna sinnen. Den erfarenheten bär man med sig hela livet. Den erfarenheten kan tveklöst bidra till att något liknande inte händer igen. Jag har svårt att tro att tonåringar som med egna ögon sett dessa helvetiska kammare, kommer hem till Sverige och sedan fortsätter hata judiska skolkompisar, störas av kippor eller provoceras av davidsstjärnan.

Antisemitism är oförenligt med EU:s värderingar och det är upp till oss alla att bekämpa den, förebygga den – utrota den. Därför måste vi använda alla verktyg som finns tillgängliga, vända på alla stenar för att hitta nya sätt att arbeta för ökad dialog, tolerans och respekt. Att skicka fler ungdomar på hågkomstresor är ett av många sätt att dämpa hatet. Det är vi skyldiga Förintelsens offer, men också samtidens judar och inte minst nästa generation som vi önskar fred och säkerhet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00