Debatt

L: Ryssland kan ha betalat skottpengar på svenska soldater – vilka åtgärder tas?

DEBATT. Om Ryssland har betalat talibanerna för att döda amerikanska soldater, inklusive soldater från andra länder, är det avskyvärt och kräver omvärldens fördömanden. Vilken information har regeringen fått, och vilka åtgärder har de vidtagit? Det skriver fyra av Liberalernas riksdagsledamöter. 

Soldater i stridsutrustning under övning i markstrid i stadsmiljö, Kvarn utanför Borensberg, 2017.
Soldater i stridsutrustning under övning i markstrid i stadsmiljö, Kvarn utanför Borensberg, 2017.Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Allan Widman (L)
Riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson
Fredrik Malm (L)
Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson
Maria Nilsson (L)
Riksdagsledamot
Joar Forsell (L)
Riksdagsledamot


New York Times har publicerat en rad artiklar om att den ryska underrättelsetjänsten GRU ska ha betalat talibaner ersättning för att för att döda amerikanska soldater – och deras koalitionspartners soldater – i Afghanistan. Om uppgifterna stämmer betyder det att Ryssland även kan ha betalat skottpengar på svenska soldater.

Väcker frågor 

Artiklarna i New York Times citerar bland annat anonyma underrättelsekällor som hittat stora överföringar från konton som kontrolleras av rysk underrättelsetjänst till ett konto med talibankopplingar. En afghansk affärsman pekas även ut som en av mellanhänderna mellan GRU och talibanerna. Tillslag har gjorts på plats i Afghanistan.

President Trump, känd för sina goda relationer med Putin, slår ifrån sig uppgifterna och kallar det en bluff. USA:s överbefälhavare visar därmed ingen oro för de soldater han sänt i krig. I strid med besked från de amerikanska myndigheterna förnekar han till och med att han blivit informerad om misstankarna.

Eftersom svenska och amerikanska soldater utför insatsen i Afghanistan tillsammans väcker detta många frågor. Har Försvarsmakten fått information om denna hotbild, eftersom det innebär ett indirekt hot mot svenska soldater? Vilken information har regeringen fått, och vilka åtgärder har de vidtagit? Är informationen ny?

Politikernas ansvar

Vi har i dag frågat utrikesministern om vilka åtgärder regeringen är beredda att vidta, diplomatiska och andra, till skydd för våra soldater?


Liberalerna

Sverige har ingått i den NATO-ledda koalitionen i Afghanistan, i vilken även USA är en del, sedan december 2001. Först inom ISAF och sedan 2014 inom RSM, Resolute Support Mission. Sex svenskar har dött och tretton skadats svårt.

Enligt riksdagens beslut får en styrka på max 50 soldater just nu befinna sig i Afghanistan, även om det faktiska antalet personer är lägre. Trots uppdragets risker, och de uppoffringar som gjorts, har stödet för både soldater och veteranerna inte varit det bästa. Något som Liberalerna länge påpekat och försökt avhjälpa. Det är ju vi politiker som sänder ut soldaterna i världen, de är vårt ansvar och de måste därför känna vårt stöd. 

Inget är viktigare

Ryssland är alltmer irriterade över USA:s och Natos långvariga närvaro i regionen. Om de gått så långt att de betalat talibanerna för att döda amerikanska soldater, inklusive soldater från andra länder, är det avskyvärt och kräver omvärldens allra kraftigaste fördömanden.

Vi har i dag frågat utrikesministern om vilka åtgärder regeringen är beredda att vidta, diplomatiska och andra, till skydd för våra soldater? Inget är för oss Liberaler viktigare än deras säkerhet.

Nämnda personer

Fredrik Malm

Riksdagsledamot (L), ordförande i utbildningsutskottet, andre vice partiordförande, skolpolitisk talesperson
Statskunskap, historia och nationalekonomi (Stockholms uni. och Uppsala uni. 1999)

Allan Widman

Landshövding i Kalmar
Jur. kand. (Lunds uni., 1991), officersutbildning (Officershögskolan, 1988)

Joar Forssell

Riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen, utrikespolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00