L och C säger nej till Kristerssons alternativ

FÖRHANDLING. Både Liberalerna och Centerpartiet ger Ulf Kristerssons regeringsförslag tummen ned. Liberalerna öppnar nu istället för att regera tillsammans med S eller MP. Centern hoppas fortfarande på Löfvens stöd.

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) säger nej till Ulf Kristerssons förslag på regeringar. Att pröva ett alliansalternativ utan blocköverskridande stöd är inte aktuellt. Och en M-KD-regering eller en ren M-regering skulle både C och L i dagsläget rösta nej till.

– Det vore en svag regering, det vore dåligt för Sverige, den riskerar att hamna i en nyvalssituation hela tiden och den riskerar att leda till ett starkt inflytande för Sverigedemokraterna. Det är ett dåligt alternativ, säger Björklund på en pressträff på lördagseftermiddagen.

– Vi tror att Sverige behöver en  bredare regering än en konservativ högerregering, säger Lööf, på en pressträff direkt efter Björklunds.

Läs också: Kristersson vill ta makten – upp till C och L att välja sida

Tre nya alternativ

Samtidigt vill både Liberalerna och Centerpartiet fortfarande att Ulf Kristersson ska bli statsminister och tycker att han ska få ett förlängt sonderingsuppdrag. Jan Björklund presenterar därför tre nya alternativ.

  • En fempartiregering med Alliansen och Socialdemokraterna.
  • En ”tysk lösning”. Moderaterna och Socialdemokraterna i regering, med stöd av övriga allianspartier.
  • ”Stockholmslösningen”. Alliansen och Miljöpartiet i samarbete, eventuellt till och med i en regering tillsammans.

Liberalerna kommer i nuläget bara att stödja regeringsalternativ som håller ihop Alliansen och som samverkar över blockgränsen, enligt Jan Björklund. Om något annat skulle bli aktuellt i ett senare skede kommer de att kräva godkännande från partirådet (Liberalernas näst högsta beslutande organ) säger Björklund.

Lööf redovisar inte alternativen

Annie Lööf ville inte säga varken bu eller bä till Jan Björklunds förslag. Utan hennes förstahandsalternativ är fortfarande en alliansregering, med stöd över blockgränsen. Det vill säga den regering som Ulf Kristersson har försökt få till under den första sonderingsrundan, men inte lyckats med.

Annie Lööf både öppnar och stänger dörren för en regering ledd av Stefan Löfven.

– Centerpartiet kommer inte att bryta sig loss från Alliansen och sätta sig i en regering ledd av Stefan Löfven.

En bredare samlingsregering, mellan Alliansen och S, med Stefan Löfven som statsminister utesluter hon dock inte.

– En samlingsregering är inte det bästa för Sverige. Men det är en lösning och den är definitivt bättre än att ge Sverigedemokraterna inflytande, säger Lööf.

Kritik mot Kristersson

Jan Björklund är också kritisk till att Ulf Kristersson kommunicerade sina alternativ öppet via Facebook och kallar det till och med olämpligt.

– Ett märkligt sätt att göra det på, men nu har det gjorts, säger han.

Annie Lööf vill inte kommentera Kristerssons val av kommunikation.

Forrige artikel Kristersson vill ta makten – upp till C och L att välja sida  Kristersson vill ta makten – upp till C och L att välja sida  Næste artikel Regeringsbildning kan ta tid – fråga Nordirland  Regeringsbildning kan ta tid – fråga Nordirland