Kristersson vill ta makten – upp till C och L att välja sida 

BESKED. Efter en lång period av stiltje kommer nu ett konkret förslag från Ulf Kristersson om hur han tänker sig kunna bli statsminister. Det ena alternativet är att pröva en alliansregering. Det andra att några av allianspartierna regerar, eller Moderaterna självt.  

Efter att ha haft möte med partistyrelse och riksdagsgrupp har Ulf Kristersson på Facebook lämnat två alternativ till regering. Samtidigt ger han de övriga allianspartierna till på tisdag att bestämma sig.  

Det första är att pröva en alliansregering i riksdagen. Det skulle i sådant fall bygga på att SD röstar emot en sådan. Om SD skulle välja att rösta för eller lägga ned sina röster för en alliansregering skjuts problemet på framtiden. Eftersom allianspartierna har ett mandat mindre än de rödgröna krävs nämligen aktivt stöd från SD i en sådan omröstning. Centerpartiet och Liberalerna har än så länge avisat att ge SD det inflytandet.  

"3-2-1"

Det andra, nya alternativet, är att gå fram med en mindre del av allianspartierna i en regering. Kristersson väljer att kalla alternativet “3-2-1". 

“Det andra alternativet är att ett eller flera allianspartier bildar regering, med ett eller flera allianspartier som nära samarbetspartners utanför regeringen. Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Dvs regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen.”, skriver Kristersson.  

Alternativen sämre

Han ger nu de övriga allianspartierna till tisdag att bestämma sig. Samtidigt skickar Kristersson med en uppmaning till partierna att, om de väljer alternativet “3-2-1", ge en sådan regering minst ett år innan samarbetet utvärderas.  

Kärnan i Kristerssons budskap är att båda alternativen gör att Alliansens gemensamma politik kommer föras i regeringen. Och att alternativen, en S-ledd regering med Stefan Löfven, en samlingsregering eller ett nyval är sämre.  

“För mig är det politikens innehåll som måste fälla avgörandet. Det finns så mycket att nu ta tag i! Jag har inte vigt mitt liv åt politiken för att hålla på med taktikspel. Vi i Alliansen har så många förberedda politiska reformer som nu skulle kunna genomföras. Jag tycker att det är vår skyldighet att försöka.”, skriver han. 

Forrige artikel Risk för urvattnad budget och inställt jullov Risk för urvattnad budget och inställt jullov Næste artikel L och C säger nej till Kristerssons alternativ L och C säger nej till Kristerssons alternativ
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

ANALYS. Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.