Debatt

L: Individuellt jobbstöd viktigare än en AF-skylt

Långtidsarbetslösheten närmar sig rekordsiffror. Nu krävs en arbetsmarknadspolitik där inga orter överges eller får sämre stöd, skriver Roger Haddad (L).

Kvaliteten måste stå i fokus för Arbetsförmedlingen, skriver debattören.
Kvaliteten måste stå i fokus för Arbetsförmedlingen, skriver debattören.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Roger Haddad
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Liberalerna instämmer i att det krävs fler omfattande och aktiva insatser för att hantera den rekordhöga långtidsarbetslösheten i landet. De som drabbas främst av detta är personer som redan är utsatta. Många saknar utbildning, många saknar det svenska språket – men här finns också personer med funktionsnedsättning som riskerar ett dubbelt utanförskap när arbetslösheten stiger.

Den här regeringen saknar redskap och har inte förmått att lösa vare sig integrationen på arbetsmarknaden eller att minska andelen långtidsarbetslösa. Det finns inga tecken i dag på att andelen kommer att sjunka, snarare ser vi att det närmar sig 200 000 personer där hälften har varit arbetslösa i mer än två år. Det är inget annat än ett misslyckande för regeringens arbetsmarknadspolitik.

Renodla och reformera

Liberalerna har länge drivit på för en renodling och en reformering av Arbetsförmedlingen. Samtidigt noterar jag att kritiker vill tillbaka till den gamla ordningen. Men det kan väl inte vara så att Vänsterpartiet eller för den delen Socialdemokraterna är nöjda med hur de har lett arbetet i regeringen och hur myndigheten har hanterat de arbetssökande?

Inga orter ska få sämre stöd och i synnerhet gäller det kommuner som har tagit emot många nyanlända och eller har många arbetslösa.

Vi menar att kvaliteten måste stå i fokus. Vi vill att både privata aktörer som Arbetsförmedlingen har ett tydligt uppdrag och att båda delarna behövs beroende på individernas behov och att vissa behöver långtgående insatser. Liberalerna vill också betona att även kommunerna måste finnas med i helheten för att förhindra inlåsningseffekter och att personer bara slussas runt i olika program.

Inga orter ska överges

När det gäller närvaron har Liberalerna lyft upp detta återkommande, inte nödvändigtvis med krav på lokala AF-kontor – utan med krav på att inga orter ska överges. Inga orter ska få sämre stöd och i synnerhet gäller det kommuner som har tagit emot många nyanlända och/eller har många arbetslösa.

Jag har särskilt lyft Fagersta i min egen valkrets och den bild Vänsterpartiet ger i olika uttalanden är direkt felaktig. Jag har i kontakt med flera aktörer, senast med chefen för Arbetsförmedlingen som också täcker Fagersta, säkerställt och följt upp att invånare där också får stöd och service.

Arbetsförmedlingen meddelade att de till och med gjort större insatser i kommuner som Fagersta än vad som kanske är motiverat, just för att signalera att stödet finns även om inte just Arbetsförmedlingen har ett kontor på plats. Lösningen är samverkan med kommuner, närvaro på servicekontoren och inte minst utveckling av de digitala tjänsterna.

Innehållet är det viktiga

Liberalerna kommer fortsätta att följa upp reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det är viktigt att staten tar ett ansvar för samtliga län och orter. Men viktigare än retoriken om en AF-skylt är faktiskt innehållet. Att mer satsas på utbildning, yrkesutbildning och att man samverkar med kommunens vuxenutbildningsenheter. Men också att Arbetsförmedlingen blir bättre på att upphandla och erbjuda program som faktiskt leder till att fler utrikes födda kan etablera sig på arbetsmarknaden.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00