Debatt

Kvinna till kvinna: Korruption ett allt större hinder för kvinnors rättigheter

För att främja jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter i utrikespolitiken, räcker det tyvärr inte att arbeta med ”rättigheter, representation och resurser” som är ledorden i Sveriges feministiska utrikespolitik. Det skriver Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till kvinna.

I en av Kvinna till kvinnas rapporter beskrivs korruptionen i Irak som lika förödande för samhället som följdverkningarna av terrororganisationen IS framfart i landet, skriver debattören.
I en av Kvinna till kvinnas rapporter beskrivs korruptionen i Irak som lika förödande för samhället som följdverkningarna av terrororganisationen IS framfart i landet, skriver debattören.Foto: Nabil al-Jurani/AP/TT
Petra Tötterman Andorff
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För ett knappt decennium sedan var det kampen mot våld mot kvinnor och arbete för jämställdhet som utlöste mest hat och hot mot kvinnorättsförsvarare runt om i världen. Men inte nu längre. Det allra farligaste en kvinnorättsaktivist kan syssla med i dag är att försöka bekämpa korruption. Det visar Kvinna till kvinnas senaste rapport om tillståndet för världens kvinnorättsförsvarare.

Korruption ett hinder för jämställdhet

Internationella antikorruptionsdagen infaller den 9 december. Korruption är ett stort hinder i arbetet för jämställdhet och kvinnors rättigheter, speciellt i länder som drabbats av krig och konflikt. Kvinna till kvinna har sedan ett decennium tillbaka regelbundet undersökt vilka villkor världens kvinnorättsförsvarare lever under. I vår globala rapport ”Solidarity is our only weapon” svarar 334 kvinnorättsförsvarare från 74 länder på en enkät om sina arbetsvillkor. Att synliggöra och arbeta mot korruption generar år 2021 mer hat, hot och trakasserier än något annat tema.

Korruptionens inverkan på samhällssystem har ofta undervärderats i biståndsarbete.

Korruption är förödande för alla samhällen då fenomenet vidmakthåller orättvisor och gör ett rättssamhälle omöjligt. Utbredd korruption i ett samhälle innebär också att kvinnor i hög grad utesluts från att delta i samhällsbygget. Företeelsen förvärrar den maktstruktur som redan existerar, en ordning som tjänar till att hålla kvinnor borta från händelsernas centrum och göra dem oförmögna att utmana och förändra spelets regler. När kvinnorna är utestängda från alla beslutsfattande positioner kan de inte förändra systemet från insidan.

Kvinnor saknar skydd i konflikter

Det gör att kvinnors beroende av vänskaps- och släktband ökar om de också vill nå makt och inflytande. Detta leder till ökad nepotism som i sig är en form av korruption. Bristen på kvinnors ekonomiska makt ihop med det korrupta systemet gör att de inte får vara med och fatta beslut som rör kvinnors och flickors rättigheter och utveckling. De får därför inte skydd mot våld i konflikter och de får heller inte delta i att bygga och upprätthålla freden i sina länder.

I en annan av Kvinna till kvinnas rapporter beskrivs korruptionen i Irak som så utbredd och djupt förankrad att den av en intervjuad kvinnorättsförsvarare beskrivs som lika förödande för samhället som följdverkningarna av terrororganisationen IS framfart i landet: ”Korruption är inte mindre illvillig än terror eftersom den är så moraliskt nedbrytande. Korruptionen har skapat ett sätt att leva som inte bara berör den politiska eliten, utan hela samhället. Det finns dessutom ett motstånd mot förändring. Människor är rädda för att utmana korruption på grund av det ansvar som de själva skulle behöva möta.”

Rättigheter och representation räcker inte

Korruptionens inverkan på samhällssystem har ofta undervärderats i biståndsarbete. Korrupta stater vill ofta vara med och styra vilka civilsamhällesorganisationer som får pengar. Det undergräver oberoendet hos organisationerna som måste hålla sig väl med den ohederliga regimen. Stora internationella finansiella institutioner, som Världsbanken, saknar också effektiva efterlevnadsmekanismer och verktyg för att ta itu med statlig korruption.

För att främja jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter i utrikespolitiken och i utvecklingssamarbetet, räcker det tyvärr inte att arbeta med kvinnors ”rättigheter, representation och resurser” som är ledorden i Sveriges feministiska utrikespolitik.

Utmana den korrupta eliten

För att det arbetet ska nå verkliga resultat måste krafttag tas för att utreda och motarbeta korruption. Anti-korruptionsarbetet måste vara närvarande i all dialog och finansiering. Inte bara i form av kontrollmekanismer. Här behövs ett verkligt utmanande av den korrupta elit som i så många länder hindrar kvinnors rättigheter, demokrati och en hållbar utveckling. Vår rapport visar att den nu också utgör ett allvarligt säkerhetshot mot de kvinnorättsförsvarare som väljer att ifrågasätta korrupta maktmetoder.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00