Debatt

Kulturministern: Nu återstartar vi kulturen!

Nu är det dags för kulturens återstart. Det ska vara en återstart som fångar upp de unga, breddar deltagandet och bryter segregationen. Det kommer kräva en gemensam insats från regering, kulturbranschen och publiken, skriver kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). 

Foto: Jessica Gow/TT
Jeanette Gustafsdotter
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Kulturbranschen har under pandemin genomgått sin hårdaste prövning på mycket lång tid. Pandemins restriktioner var nödvändiga för att värna vår sjukvård och att rädda liv. Men när vi hindrar det mänskliga mötet, drabbar det självklart alla de som arbetar med just det. Det var därför regeringen beslutade om historiskt stora stöd till kultursektorn. Totalt har nästan 8 miljarder betalats ut.

Nu är det dags för kulturens återstart. Det ska vara en återstart som fångar upp de unga, breddar deltagandet och bryter segregationen. Det kommer kräva en gemensam insats från regering, kulturbranschen och publiken.

Från kris till återstart

Som kulturminister har jag mött konstnärer, kulturarbetare och arrangörer. Beskrivningarna av radikalt förändrade förutsättningar har verkligen drabbat mig. Många har lämnat branschen eller tvingats skära ner sin verksamhet.

Även nu, efter pandemin, lyfter många att det är svårt att locka tillbaka publiken – i synnerhet när det gäller de unga. Två år av pandemi har inneburit att en stor grupp unga gått miste om den glädje konserter och evenemang bär med sig. Att få dessa att ta del av kulturen är en stor utmaning.

Med återstartsutredningen Från kris till kraft har vi handfasta förslag på hur arbetet kan fortskrida. Flera av dessa har redan tagits vidare.

Möjligt söka stöd

Från den 11 april är det möjligt att söka återstartsstöd från Statens Kulturråd. Totalt 659 miljoner kronor som kommer fördelas under 2022. Fokus flyttas nu från att stödja för överlevnad till att också möjliggöra förnyelse och utveckling. Jag vill rikta en tydlig uppmaning till kulturbranschen om att nu söka dessa medel.

Dessa stöd ska säkra produktion, arbetstillfällen och kompetens inom sektorn. De ska möjliggöra för kulturaktörer att stärka kontakt med publik, brukare och besökare som hamnat längre från kulturen under pandemin men också nå nya målgrupper. De kan användas till att dra lärdom av den digitala utveckling som skett och återknyta internationella kontakter för en fortsatt konstnärlig utveckling och samarbete. I synnerhet ska projekt som riktar sig mot barn och unga prioriteras.

Organisationer inom det fria eller ideella kulturlivet kan söka återstartsstöd för egna utvecklingsprojekt eller för att kunna genomföra samarbeten med statliga, regionala eller kommunala institutioner. Kulturrådet bjuder in till webbinarier och kan bistå med vägledning i ansökningsprocessen.

Individuella konstnärer kan ta del av de utökade stöd och återstartsstipendier som Konstnärsnämnden utlyser. För detta har regeringen anslagit 77 miljoner.

Publiken är tillbaka

Men det mest centrala nu är att publiken och besökarna kommer tillbaka. Kulturlivet runtom i Sverige erbjuder ett otroligt utbud. Besök den lokala biografen. Gå in på galleriet eller konsthallen, läs en stund på biblioteket! Ingenting är viktigare för kulturlivets återstart.

Från regeringens sida kommer ett särskilt fokus att vara ett breddat deltagande i kulturlivet. Även om kulturens innehåll har varit av hög kvalitet, har det inte lyckats nå ut till hela samhället. Kulturen har en viktig roll att spela i att bryta segregationen, genom att bygga broar mellan människor.

Bjudit in till rundabordssamtal

Därför bjöd jag under förra veckan in alla våra statliga myndigheter inom kultursektorn till ett rundabordssamtal för att utbyta kunskaper. Nu är det avgörande att skapa samarbeten - inte minst mellan etablerade kulturinstitutioner och fria aktörer.

Hur skapar vi förnyelse? Hur kan vi fånga in, förmera och stärka kraften, innovationslusten och kreativiteten på bästa sätt i kulturens återstart? Hur kan vi gjuta in den mångskiftande kompetens, erfarenhet och idéer som finns hos sektorn själv i återuppbyggnaden?

Som kulturminister är jag medveten om att det inte är jag som ska svara på dessa frågor. Kulturpolitiken ska tillhandahålla förutsättningar, inte bestämma innehållet.

Jag kommer att fortsätta att lyssna in och lyssna av. Jag kommer fortsätta att lyfta vikten av att vi måste tänka in inkludering, delaktighet och barn och ungas oavvisliga rätt till kultur.

Nu återstartar vi kulturen! 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00