Analys av 
Johan Manell

Kristersson får chansen – C och SD avgör

KOMMENTAR. Talmannen har beslutat att Ulf Kristersson ska prövas som statsminister i kammaren. Kristersson har nu en vecka på sig att lämna besked om vilka partier som ska ingå i hans regeringsförslag. C och SD sitter på avgörandet.

Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

Efter talmansrundor, sonderingsuppdrag och senast gruppvisa samtal har talmannen landat i att ett namn, Ulf Kristersson, ska prövas som statsministerkandidat i kammaren. Talmannen väljer dock att lägga fram förslaget officiellt först på måndag för att Ulf Kristersson ska hinna utröna vilka partier som vill vara med i hans regering samt klargöra regeringsunderlaget.  

– Jag har förstått att hans regeringsunderlag måste förtydligas något för att olika partier vet vad de ska ta ställning till, sade Andreas Norlén på pressträffen. 

Tillbaka till 3-2-1 

Men när Kristersson senare dök upp verkar det som att han tycker att han har sagt det som behöver sägas. För att tala klarspråk så är vi alltså nu tillbakakastade ett antal veckor i regeringsbildningsprocessen. Nu är det återigen Ulf Kristerssons 3-2-1-förslag som ligger på bordet. Förslaget som går ut på att de allianspartier som vill får vara med i en regering som driver allianspolitik, i “Alliansens anda”. Det är alltså det förslag som både Annie Lööf och Jan Björklund redan har förkastat. Ulf Kristerssons hopp står nu till att de ska ändra sig och åtminstone inte rösta nej till hans regering.  

C och SD avgör 

Det är ett vågspel av Kristersson. Det som krävs för att hans regering ska kunna tillträda är att han inte får en majoritet emot sig. Det vi vet i dag är att 144 ledamöter (S+V+MP) kommer att rösta nej samt att 92 ledamöter (M+KD) kommer att rösta ja. Hur de 20 Liberalerna röstar gör i det här sammanhanget varken till eller från. Däremot räcker det att SD (62 mandat) eller C (31 mandat) röstar emot för att stoppa Kristersson. 

Moment 22  

Här är också Kristerssons Moment 22. Jimmie Åkesson har upprepade gånger sagt att SD behöver garantier för att släppa fram en alliansregering. Det kravet har upprepats i dag. Samtidigt har C sagt att partiet inte kan stödja en regering som är beroende av SD:s stöd. Om Kristersson lyckas gå SD till mötes, utan att samtala med partiet, kommer C med största sannolikhet rösta nej. Om han i stället, mirakulöst, lyckas få stöd från andra sidan blockgränsen kommer SD att rösta nej.  

“Jag och Centerpartiet beklagar att jag inte fått möjligheten att sondera, eftersom det innebär att möjligheterna att få till stånd en alliansregering inte undersökts på djupet.”, skriver Annie Lööf på Instagram. Det förefaller inte som att C verkar piggt på idén att släppa fram Kristersson.  

Inne i en loop 

Kristerssons chans är det utbredda missnöjet i riksdagen mot Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Att SD och C lägger ned sina röster för att Kristersson för de båda partierna är det bättre alternativet av de två statsministerkandidaterna. Men som sagt, särskilt sannolikt är det inte.  

Risken är överhängande att regeringsbildningen nu hamnat i en loop. Det som började med att Ulf Kristersson fick ett sonderingsuppdrag, följdes av att Stefan Löfven fick det samma. I nästa vecka kan det mycket väl bli så att Ulf Kristerssons förslag fälls i kammaren för att Stefan Löfven sedan ska gå samma öde till mötes i omröstning nummer två.  

Sprucken allians – Löfvens hopp 

Stefan Löfvens förhoppning är troligtvis att Alliansen ska spricka efter nästa veckas omröstning och att han då ska ha större möjligheter att locka över C och L till sin sida.  

Det går inte att avundas talmannens kniviga läge med partier som alla har låst fast sig vid positioner som sammantaget gör det snart när omöjligt att få till en regering.  

– Mina verktyg som jag har i min verktygslåda är på väg att ta slut, som talmannen själv uttryckte det på pressträffen.

 

Läs tidigare delar i regeringsbildningen:

Kristersson ska agera låssmed (2 oktober)

L och C säger nej till Kristerssons alternativ (13 oktober)

Talmannen tolkar skyndsamt långsamt (16 oktober)

Läget fortsatt låst – men Löfven fortsätter sondera (22 oktober)

Processtrid i regeringsbildningen (29 oktober)

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00