Kommunerna ska pressas till vattensamarbete

DRICKSVATTEN. Kommunerna måste börja samarbeta på allvar kring dricksvattenfrågorna. Det anser utredaren Gunnar Holmgren som vill att regeringen ger kommunerna maximalt fem år på sig att visa resultat.

Efter tre års arbete lämnade dricksvattenutredaren Gunnar Holmgren över sitt slutbetänkande till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Efter tre års arbete lämnade dricksvattenutredaren Gunnar Holmgren över sitt slutbetänkande till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).Foto: Foto: Altinget
Johanna Alskog

Vattnet stannar inte vid kommungränsen, därför är det dags att kommunerna börjar jobba över gränserna kring dricksvattenfrågorna. Det konstaterade utredaren Gunnar Holmgren i samband med att han lämnade över sin 1000-sidiga utredning till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

– Man måste börja jobba på ett helt annat sätt än i dag, ur ett mer regionalt perspektiv, sade Gunnar Holmgren.

Holmgren har ett flertal statliga utredningar på sitt samvete. Men det är uppdraget att utreda den framtida dricksvattenförsörjningen som har berört honom allra mest. Utredningen har haft sitt främsta fokus på konsekvenserna av klimatförändringarna för dricksvattnet.

Varierad beredskap hos kommunerna

– En del av våra kommuner är väl förberedda för kommande klimatförändringar, en del är mindre väl förberedda, sade han.

Ökat fokus, lite mer kunnande och att politikerna tar frågan på allvar.

Gunnar Holmgren sammanfattar vad som krävs för att trygga framtidens dricksvattenförsörjning

Oförmåga att samverka över kommungränserna ska därför inte i första hand mötas med statliga insatser för att hålla sviktande kommuner under armarna.

ur utredningen

Följderna av klimatförändringarna för vattenförsörjningen är av varierande slag, högre temperaturer ger mer bakterier i vattnet, men systemet måste också ställas om till att kunna hantera snabba höga flöden då skyfallen beräknas öka.

Gunnar Holmgren föreslår att regeringen beslutar om en kontrollstation inom fem år för att stämma av hur den kommunala samverkan utvecklas och om takten är tillräcklig i arbetet. Men också för att se om arbetet med två andra av utredningens förslag, regionala vattenplaner och omprövning av vattenskyddsområden, går framåt i önskvärt tempo. Dessutom ska en uppföljning ske av kommunernas arbete med klimatanpassning och krisberedskap.

Utan vatten inget liv.

landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vid pressträffen

– Vid kontrollstationen kan man utvärdera om kommunerna tar samverkan på allvar. Kan man samarbeta, kan man också få upp kvaliteten, sade Gunnar Holmgren.

Vattentäkter behöver bättre skydd

Utredningens förslag om att alla allmänna större vattentäkter ska skyddas betyder inte det saknas skydd i dag. Men ungefär 30 procent av vattentäkterna har i dag äldre eller inget skydd alls, enligt Gunnar Holmgren.

– I mångt och mycket skyddar vi vattentäkterna redan i dag, men vi behöver utöka det, sade Holmgren. 

Enligt utredningens förslag ska alla kommuner vara skyldiga att ansöka om att inrätta eller ompröva vattenskyddsområden för alla större allmänna vattentäkter, det vill säga alla täkter som försörjer fler än 50 personer eller ger mer än tio kubikmeter vatten per dygn. Ansökan ska behandlas hos länsstyrelsen.

Utredaren föreslår också att regeringen går vidare och tillsätter en utredning som ser över avloppsfrågan, som är tätt knuten tiill dricksvattenförsörjningen och kretsloppet av vatten. Förnyelsebehov av reningsanläggningar och ledningsnät, möjligheter och kostnader för rening av miljö- och hälsopåverkande kemiska ämnen och produkter är frågor som alla behöver utredas, enligt Gunnar Holmgren.

Räknar med svalt mottagande

I slutbetänkandet konstaterar utredaren att förslaget "kan på sina håll komma att mötas av bristande förståelse" på grund av sin starka koppling till ett mer kommunövergripande synsätt.

Den direkta responsen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, var också något avvaktande.

– Det är bra att skyddet av dricksvattnet har utretts. Men det finns brister i delar av utredningens förslag och vi hade även velat se förslag på hur staten kan ge kommuner bättre stöd än i dag, till exempel genom att förändra krångliga regler och att sprida nya rön om risker som klimatförändringarna för med sig, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL, i en kommentar.

Svensk vatten instämmer med utredningen i att planeringen måste breddas, men anser att utredningen inte har tillräckligt skarpa förslag vad gäller hantering och utsläpp av farliga kemiska ämnen närmast vattenuttaget.

Utredningen kommer omedelbart att skickas ut på remiss, meddelade Sven-Erik Bucht vid pressträffen.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – UTREDNING/SOU

Vad händer nu?

Utredningen ska skickas ut på remiss. När näringsdepartementet fått in alla synpunkter kan regeringen gå vidare med att ta fram en proposition, ett lagförslag.

En trygg dricksvattenförsörjning – sammanfattning av Dricksvattenutredningens förslag

En trygg dricksvattenförsörjning – bakgrund, överväganden och förslag Del 1

En trygg dricksvattenförsörjning – samlade förslag, finansiering och konsekvenser Del 2


Nämnda personer

Gunnar Holmgren

Doktor i ekonomi (Åbo akademi, 2009)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00