Kommunal vill höja den statliga inkomstskatten

SKATTEREFORM. Kommunal vill höja den statliga inkomstskatten och omfördela resurserna mellan kommunerna för att utjämna ekonomiska skillnader i landet.

Tobias Baudin, ordförande i Kommunal och Emil Källström, Centerpartiet har olika syn på skattereform.
Tobias Baudin, ordförande i Kommunal och Emil Källström, Centerpartiet har olika syn på skattereform. Foto: Kommunal/Centerpartiet/Montage Altinget
Marie Lundahl

På torsdagen släppte Kommunal sitt idéprogram Skatteväxling för välfärden som ett inlägg i den skattepolitiska diskussion som pågår.

"Lämna skyttegravarna"

– Sveriges välfärd är underbemannad och underfinansierad. Det är dags att riksdagspartierna lämnar skyttegravarna och söker konstruktiva lösningar på dagens situation, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Höja och omfördela skatterna

Kommunal vill höja löntagarnas statliga inkomstskatt och sedan omfördela resurserna mellan kommunerna för att på så sätt jämna ut regionala, ekonomiska skillnader. Fackförbundet menar att det är nödvändigt att en hållbar och långsiktig finansiering av välfärden måste stå i centrum för kommande skattereformer.  
Omfattande underbemanning

Läs också

Det är dags att riksdagspartierna lämnar skyttegravarna och söker konstruktiva lösningar på dagens situation.

Tobias Baudin , Ordförande Kommunal

En av de stora utmaningarna är underbemanning, enligt Kommunal. De bedömer att det på förbundets arbetsplatser saknas 50 000 heltidsanställda. För att kunna åtgärda dagens akuta personalbrist krävs ett tillskott på 30 miljarder kronor.

(C) vill tvärtom

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström understryker att Centerpartiet också vill utplåna de ekonomiska regionala skillnaderna. Men inte genom kostnadsutjämning utan genom att istället sänka den totala skattekvoten.

Läs också: M vill ger mer makt åt kommunerna

– Vi behöver fundera på kommunalskattebasen och skillnader mellan kommuner med många höginkomsttagare, och de som nästan saknar höginkomsttagare. Det är i regel små kommuner i storstäders närhet som har lägst skatt. Är det några kommuner som ska ha sänkt skatt är det Dorotea och andra glesbygdskommuner, för de kan inte ta del av till exempel skattefinansierad kultur, och har bristande infrastruktur, säger Emil Källström till Dagens Arena. 

Nämnda personer

Emil Källström

Tillförordnad vd Sekab
Fil. kand i företagsadministration (Handelshögskolan i Stockholm, 2012)

Tobias Baudin

Partisekreterare för Socialdemokraterna
Gymnasieutbildning, el/teleteknik

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget