Debatt

Kom igen regeringen – gör gårdsförsäljning till verklighet

Att tillåta gårdsförsäljning skulle kunna innebära både mer företagande och framtidstro i glesare delar av landet genom turism och mat- och dryckesupplevelser, skriver Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande (M) Höganäs.

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle kunna innebära ökad turism i södra Sverige.
Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle kunna innebära ökad turism i södra Sverige.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Peter Schölander
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Än en gång debatteras frågan om gårdsförsäljning. Bland annat anförs att Systembolaget riskerar att avskaffas om det nu liggande utredningsförslaget till gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker införs. Men med några mindre justeringar kan dessa risker undvikas och gårdsförsäljning införas på prov.

Vi förstår oron

Höganäsinitiativet representerar ett antal nordvästskånska kommuner och vingårdar i den mest vingårdstäta regionen i Sverige. Vi ser möjligheterna med företagande och framtidstro i glesare delar av landet genom turism och mat- och dryckesupplevelser. Men vi är inte motståndare till Systembolaget och har förståelse för oron för dess ställning.

I grunden är utredningens förslag välavvägt med begränsningar kring försäljningstider och att försäljning bara får ske i anslutning till ett betalt besök med kunskapshöjande innehåll. Det är enligt EU-rätten tillåtet att införa konkurrenshinder av folkhälsomässiga skäl. Gårdsförsäljning i ”begränsad omfattning” hotar därför inte Systembolaget.

Gårdsförsäljning hävdas dock leda till att EU kan komma att underkänna det svenska detaljhandelsmonopolet och Systembolagets särställning samt att denna utveckling är irreversibel. Men i remissvaret på utredningen konstaterar Justitiekanslern att om EU-domstolen skulle underkänna ett svenskt system med gårdsförsäljning, går det utmärkt att återgå till den tidigare ordningen.

Ingen stor förändring av systemet

Svenska vingårdar konkurrerar varken med lågt pris eller störst volymer. Högkvalitativa drycker som tillverkas hantverksmässigt och säljs långt från städer där en förutsättning för att få köpa dem är att ta del av kunskapshöjande innehåll innebär inte ett märkbart ökat utbud av alkoholhaltiga drycker.

Det handlar inte heller om en stor förändring av systemet. Utredningens analyser, baserade på metoder från Världshälsoorganisationen, visar att ”effekten av gårdsförsäljning skulle vara mycket svår att urskilja från den naturliga årsvariationen.” Likaså bedömer utredningen ”att gårdsförsäljning inte borde medföra någon betydande ökning av antalet ställen där personer, inklusive barn och unga, kan exponeras gentemot alkohol relativt i dag.”

Nordvästra Skåne är en av Sveriges vingårdstätaste regioner.

Men vill man som Justitiekanslern skriver säkerställa detaljhandelsmonopolet så att ”rätten till gårdsförsäljning utformas på ett sådant sätt att det säkerställs att åtgärden på ett sammanhängande och systematiskt sätt tillgodoser uppnåendet av den svenska alkoholpolitikens övergripande mål att främja folkhälsan” kan man införa ett par ytterligare begränsningar.

Inför gårdsförsäljning på prov

För det första att odlingen av råvaran måste ske i nära anslutning till försäljningsstället. Det säkerställer att försäljning sker på gårdar och att reformen blir en träffsäker insats för landsbygdsföretagande, samt lösa risken för att ett tak på produktionsvolym riskerar bryta mot EU-rätten. Däremot stadgas inget om ägandet av dessa gårdar, varpå det är fullt möjligt för europeiska aktörer att etablera sig i Sverige.

För det andra kan gårdsförsäljningen införas på prov under några år i ett begränsat geografiskt område. Förslagsvis nordvästra Skåne, Sveriges mest vindgårdstäta del.

Vi är redo att ta ansvar för en modern och hållbar gårdsförsäljning som värnar både Systembolagets roll och folkhälsan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00