Debatt

Klimatborgarrådet: Det fossila beroendet hotar planeten och hjälper Putin

Den senaste IPCC-rapporten visar att den globala klimatutvecklingen går åt helt fel håll. Regeringen borde stötta de privatpersoner och kommuner som vill byta ut det fossila bränslet. Istället satsar de på elprisstöd och ersättning för bilister. Det skriver Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

”Vi politiker är ansvariga för omställningen till ett hållbart samhälle och vi måste hålla i detta även i kristider”, skriver MP:s miljö- och klimatborgarråd i Stockholm.
”Vi politiker är ansvariga för omställningen till ett hållbart samhälle och vi måste hålla i detta även i kristider”, skriver MP:s miljö- och klimatborgarråd i Stockholm.Foto: Lieselotte van der Meijs
Katarina Luhr
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Tiden att agera för 1,5-gradersmålet håller på att ta slut. Nyligen presenterade IPCC sin senaste rapport som talar sitt tydliga språk. Utvecklingen går åt fel håll, de globala klimatutsläppen ökar och alldeles för många gör alldeles för lite. Men, än är det inte för sent och vi måste vidta alla åtgärder vi kan för att minska de fossila utsläppen.

Fossilt beroende sponsrar Ryssland

Precis som IPCC-rapporten påpekar så måste vi skyndsamt fasa ut fossila bränslen från vår uppvärmning, våra transporter och el genom både smartare energianvändning och omställning till förnybar energi. Samtidigt bevittnar vi ett krig i Ukraina som underhålls ekonomiskt av vårt behov av rysk olja och gas. Det borde vara en självklarhet att få bort det fossila ur våra energisystem, så snabbt det bara går. Inte bara för att skydda planeten från klimatkatastrof utan också för att strypa inflödet av pengar till Rysslands krigsmaskineri.

S satsar fel

Ett nationellt stöd för denna omställning hade inte bara påskyndat klimatomställningen utan också styrt bort pengar från Putins fickor.

Men istället för att ge stöd till privatpersoner och kommuner som vill slippa fossilberoendet och byta till förnyelsebara alternativ så satsar den socialdemokratiska regeringen på det motsatta.

Det stödpaket som regeringen hittills presenterat i år innebär att alla som äger en bil får en tusenlapp per månad för att handla bränsle för samtidigt som man vill sänka skatten på bensin och diesel. Stödpaket för höjda drivmedelspriser har beräknats till 13,9 miljarder kronor. De som däremot går, cyklar eller åker kollektivt får ingen ersättning.

Använder man mycket el får man ersättning för att betala sin elräkning, och ju högre elanvändning man har, desto högre blir ersättningen. En villaägare med energislukande direktverkande el får troligen ut maxbeloppet medan boende i lägenhet med klimatbättre fjärrvärme inte får något. Kostnaden för staten bara för elprisstödet är cirka 7 miljarder. 

Uppenbarligen finns det pengar. Pengar som i viss mån delas ut till människor som inte ens vill ha dem. Det är pengar som istället borde satsas på en snabb och bred omställning bort från det fossila. Helst med åtgärder inför kommande vinter när vi riskerar att stå kvar med samma problematik.

Lönsam miljoninvestering

I Stockholm fasar vi nu i år ut de allra sista oljepannorna från de kommunala fastigheterna och stöttar ökad utfasning genom rådgivning till de fastighetsägare som fortfarande har kvar sin oljepanna. Ett byte innebär, trots en långsiktig besparing, en investeringskostnad för ägaren. Ett nationellt stöd för denna omställning hade inte bara påskyndat klimatomställningen utan också styrt bort pengar från Putins fickor.

I Stockholm har vi utöver oljan även undersökt möjligheten att fasa ut direktverkande elsystem från kommunens egna byggnader. 359 kommunala byggnader kan ställa om till energismartare uppvärmning som exempelvis luftvärmepump, bergvärme eller fjärrvärme. Det beräknas kosta 50 miljoner i investering men vi sparar samtidigt in 7,9 miljoner kronor per år. Vi skulle kunna spara  20 000 MWh per år, eller 25 000 ton CO2e under en 20-årsperiod bara i Stockholms stad. Här behövs ett nationellt stöd för utfasning av direktverkande elsystem. Det vore bättre för medborgarna och bättre för klimatet. 

”Hade hopp om nya miljöministern”

I den vårbudget som regeringen presenterat ligger 28 miljoner för energieffektivisering att jämföra med de miljarder som delats ut för att betala elräkningar. Jag hade hoppats att vår nya miljöminister hade haft bättre förslag i bakfickan, men den senaste tidens beslut visar än en gång vad Socialdemokraterna prioriterar, och det är inte en långsiktig hållbar omställning eller våra barns framtid. IPCC är tydliga än en gång, vi måste göra mer, och göra det snabbt.

Vi politiker är ansvariga för omställningen till ett hållbart samhälle och vi måste hålla i detta även i kristider. Beslut som fattas ska minska utsläppen, inte öka dem. Det kan inte råda några undantag och vi kan inte ta beslut som enbart gynnar plånboken kortsiktigt. Detta duger inte.

Nämnda personer

Katarina Luhr

Riksdagsledamot (MP), bostadspolitisk talesperson
Doktor i neurovetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00