Analys av 
Jacob Hederos

Klarar de slutkörda förhandlarna att börja om?

EU-parlamentet kan vara en politisk tryckkokare. Det visade sig i full kraft vid förra veckans utsläppshandelsomröstning. Nu är det frågan om en kort deadline gör att förhandlarna snabbt kan kravla sig ur skyttegravarna.

Jytte Guteland landade efter några kaotiska minuter tillsammans med sina kollegor i att de inte kunde acceptera slutresultatet. Nu kan de ha fått en ny chans. <br>
Jytte Guteland landade efter några kaotiska minuter tillsammans med sina kollegor i att de inte kunde acceptera slutresultatet. Nu kan de ha fått en ny chans.
Foto: Mathieu Cugnot/ © European Union 2022 - Source : EP
Jacob Hederos

Efter att ha nynnat på ”Än slank hon hit och än slank hon dit, och än slank hon ner i diket” några dagar så kom jag på vad det kom sig av. För när EU-parlamentariker ska sätta ner foten kring vilken hållning de ska ta till reformen av utsläppshandeln, så är det inte alltid lätt att avgöra hur och varför saker och ting landade där de gjorde.

Men en sak var klar – det var inga nådiga toner som uttalades från de politiska företrädarna efter att slutomröstningen föll förra veckan.

Nu har förhandlarna fått några dagars vila på hemmafronten och i Bryssel. Efter att utsikterna till en höger-, respektive vänstermajoritet, ser ut att ha fallit – vänds blickarna främst mot den socialdemokratiska, liberala och kristdemokratiska gruppen, som tillsammans kan skapa majoritet om de kommer överens.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00