KD: Minska bostadsbristen för asylsökande

INTEGRATION. Kristdemokraterna vill ha fler bostäder för asylsökande och få ner kostnaderna. Ett förslag är att slopa stödet till de asylsökande som väljer eget boende.

Per-Anders Sjögren

I december förra året presenterade Kristdemokraterna en rad förslag om integrationspolitiken. Och under partiledardebatten i förra veckan handlade stora delar av KD-ledaren Göran Hägglunds inlägg om hur integrationen ska förbättras. Nu lägger partiet fram tre förslag som gäller bostadssituationen för asylsökande.

Ett gäller lagen om eget boende, ebo. Den innebär att de asylsökande som väljer att hitta boende på egen hand får samma dagersättning som dem som bor i Migrationsverkets boenden. Lagen har dock lett till dåliga boendeförhållanden, trångboddhet, koncentration till vissa områden, ojämn fördelning mellan kommunerna och att reglerna utnyttjas av oseriös aktörer, menar KD. Därför bör dagersättningen tas bort för dem som väljer eget boende. Därmed ska fler välja att bo på Migrationsverkets anläggningar.

– Du kommer att ha full rätt att välja ett eget boende, men du får ingen dagersättning. Därmed kan vi få en jämnare fördelning mellan landets kommuner, sade Göran Hägglund på en pressträff.

Partiet vill även införa statliga hyresgarantier för att bygga modulbostäder som kan lösa akut bostadsbrist. Dagens brist ökar kostnaderna för staten då Migrationsverket är hänvisad till att betala mycket höga priser till privata aktörer som hyr ut bostäder för asylboende till staten. KD föreslår att en förhandlare får uppdrag att få fram kommunalmark där modulbostäder kan sättas upp med tidsbegränsade bygglov. Enligt KD bör även Migrationsverket ha rätt att äga boenden för asylsökande.

Ytterligare ett förslag är att införa ett statligt stöd till kollektivtrafik för att underlätta pendling. Målet är att koppla samman orter där det finns lediga jobb med platser där det finns bostäder, enligt KD.

Nämnda personer

Göran Hägglund

Ordförande i Public service-kommittén, styrelseordförande Systembolaget, Samtrafiken och Cancerfonden, senior rådgivare Reform society
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00