KD: inför tillfälliga uppehållstillstånd

INTEGRATION. Kristdemokraterna vill ändra i den svenska integrationspolitiken med lägre bidrag och bättre stimulans till arbete, samtidig ska tillfälliga uppehållstillstånd införas under de första tre åren. I grunden handlar det om att värna asylrätten, enligt partiledaren Göran Hägglund.

KD:s partiledare Göran Hägglund
KD:s partiledare Göran HägglundFoto: Kristdemokraterna
Per-Anders Sjögren

 – Vår idé är inte att fälla bommarna vid landets gränser. Vår idé är att skapa värdighet i mottagandet av människor med skyddsbehov, sade Hägglund på en pressträff på torsdagen.

Hägglund underströk att det handlar om att värna asylrätten, att Sverige ska vara en fristat för den som flyr undan krig och förföljelse, och att människor så snabbt som möjligt ska komma in i samhället.  Mycket gott har gjort, men politiken måste vässas, enligt Hägglund.

– Det krävs också förbättringar på ett område som är svårt att diskutera, men likafullt måste diskuteras, sade Hägglund.

Skatteavdrag ska locka till jobb

De förslag som presenterats nu innebär att etableringsersättningen sänks samtidigt som ett nytt skatteavdrag införs. Det innebär att en nyanländ, som har fått uppehållstillstånd, kan tjäna 100 000 kronor per år under fem år utan att betala inkomstskatt. Enligt KD kan det då bli lönsamt att ta säsong- eller deltidsjobb.

– Man får då in en fot på arbetsmarknaden och kontakter för nya jobb, sade Hägglund.

Dessutom anser KD att enbart tillfälliga uppehållstillstånd ska utfärdas de första tre åren. Efter tre år görs en ny prövning och om skyddsbehovet finns kvar kan ett permanent tillstånd utfärdas. Den som har fått arbete i Sverige ska dock få permanent uppehållstillstånd även om det inte finns något skyddsbehov.

Enligt KD kan tillfälliga uppehållstillstånd påverka hur många som söker asyl i Sverige. ”Att Sverige idag, till skillnad från andra EU-länder, som huvudregel ger permanenta uppehållstillstånd kan göra att fler söker asyl här istället för i andra EU-länder”, skriver Göran Hägglund i en artikel på DN-debatt.

Hägglund tror förslaget har en liten effekt på antalet asylansökningar, men att det kan bidra till en jämnare ansvarsfördelning inom EU.

Säkra länder

Ytterligare ett förslag är att Migrationsverket snabbare ska behandla asylansökningar från länder  som bedöms som säkra. Det kan leda till färre ogrundade ansökningar, kortare köer och sänkta kostnader för mottagandet, enligt Hägglund. Han pekar på att 8 000 ansökningar från Balkan under 2014 – ansökningar som avslås i 97-98 procent av fallen. Genom förslaget kan Migrationsverket lägga mer tid på ansökningar från dem som har verkliga skyddsbehov, enligt Hägglund.

De förslag som KD nu för fram har inte förankrats med övriga partier i Alliansen. KD kommer också att arbeta vidare med ytterligare förslag. Men Hägglund hoppas att det kan var en grund för fortsatt samtal, även med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Det handlar om att diskutera hur vid kan förbättra och hur människor snabbare kan komma ut i arbete.

Utredning på gång

Dessutom har riksdagen nyligen röstat för att utreda hur asylmottagning i Sverige kan förbättras och hur den som har fått uppehållstillstånd snabbt kan komma ut på arbetsmarknaden.

Regeringen kommer också att börja skissa på direktiv till en sådan utredning, enligt Migrationsminister Morgan Johansson (S).

Maria Ferm (MP), talesperson för migrationsfrågor, är dock kritisk till planerna.

”Tillfälliga uppehållstillstånd försvårar integrationen”, skriver hon på twitter.

Nämnda personer

Göran Hägglund

Ordförande i Public service-kommittén, styrelseordförande Systembolaget, Samtrafiken och Cancerfonden, senior rådgivare Reform society
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00