Debatt

Karin Röding: Vänsterpartiets påstående stämmer inte

REPLIK. Det stämmer inte att gravt synskadade riskerar att få vänta till hösten 2021 innan de kan skriva högskoleprovet. Universitets- och högskolerådet har ett färdigt anpassat högskoleprov som kommer att användas nästa gång högskoleprovet genomförs. Det skriver generaldirektör Karin Röding.

Foto: Alexander Florencio/UHR
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Karin Röding
Generaldirektör, Universitets- och högskolerådet (UHR)


Ilona Szatmári Waldau (V) skriver att gravt synskadade riskerar att få vänta till hösten 2021 innan de kan skriva högskoleprovet. Det stämmer inte enligt Universitets- och högskolerådets (UHR) – personer med grav synskada kommer att ges möjlighet att skriva högskoleprovet nästa gång det genomförs.

Läs också

Provet måste anpassas

Högskoleprovet genomförs i vanliga fall två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Personer med grav synskada har möjlighet att skriva ett anpassat prov i talboksformatet DAISY eller punktskrift. Det anpassade provet ges, på grund av de korta ledtiderna för framtagande av vårens prov, normalt endast på hösten.

UHR beklagar om det förekommit otydligheter på den punkten.

Karin Röding
Generaldirektör, Universitets- och högskolerådet (UHR)

Provet för gravt synskadade är detsamma som det ordinarie högskoleprovet, men med vissa anpassningar av kartor och diagram samt inläst i DAISY och anpassat till punktskrift. Det ordinarie högskoleprovet måste vara framtaget innan anpassningarna kan påbörjas. Tiden för att genomföra dessa finns inte för vårens högskoleprov, men däremot för de prov som ges på hösten.

Finns ett prov redo

Efter att årets två högskoleprov ställts in menar Ilona Szatmári Waldau att gravt synskadade riskerar att få vänta till hösten 2021 innan de kan skriva högskoleprovet. Det stämmer inte. Universitets- och högskolerådet (UHR) har ett färdigt högskoleprov anpassat för gravt synskadade, som kommer att användas nästa gång högskoleprovet genomförs.

Beklagar otydligheten

Karin Röding, generaldirektör för UHR.
Karin Röding, generaldirektör för UHR. Foto: Eva Dalin/Universitets- och högskolerådet

Umeå universitet och Göteborgs universitet konstruerar högskoleprovet på UHR:s uppdrag. Tillsammans med dem arbetar UHR för att ta fram fler högskoleprov, något som skulle göra det möjligt att skriva anpassade prov vid två tillfällen per år.

Detta arbete har dock försenats på grund av coronapandemin. I dagsläget är utgångspunkten därför att det anpassade provet går att genomföra en gång om året. Vid nästa provtillfälle kommer ett anpassat prov att vara möjligt att skriva. UHR beklagar om det förekommit otydligheter på den punkten.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

V-ledamot: Diskriminera inte dem som behöver anpassade prov

Gravt synskadade riskerar att få vänta till hösten 2021 innan de får möjlighet att skriva högskoleprovet. Beslutsfattarna ger allt för vaga besked i frågan, skriver Ilona Szatmári Waldau (V), högskolepolitisk talesperson.


Nämnda personer

Ilona Szatmari Waldau

Riksdagsledamot (V)

Karin Röding

Tidigare generaldirektör och chef för Universitets- och högskolerådet, tidigare statssekreterare vid utbildningsdepartementet
Legitimerad tandläkare och medicine doktor, Karolinska Institutet (2005), masterexamen i statsvetenskap, Lunds uni. (1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00