Karensutredaren: Regeringen går emot parternas vilja

Regeringen öppnar för att välfärdspersonal kan undantas karensreglerna. Men enligt Ann-Zofie Duvander, utredare för den nedlagda karensutredningen, är det tvärtemot vad parterna vill: ”Man ser problem med att det ska finnas en karens till vissa grupper men inte till andra”. 

Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Rebecka Prahl

I slutet av förra veckan beslutade regeringen att lägga ner den S-tillsatta utredningen om karensavdraget, något som Altinget var först med att rapportera om.

I stället skulle frågan utredas inom Regeringskansliet i form av en bokstavsutredning, där man öppnar för att vissa yrkesgrupper kan undantas från karensreglerna. 

– Jag respekterar verkligen beslutet men det blir ju lite abrupt och det är tråkigt att inte få göra klart något som man börjat, säger särskilda utredaren Ann-Zofie Duvander till Altinget.  

Vilka förslag hade ni presenterat till hösten?  

– Vi la det lite på hyllan. Vi ville inte göra arbete som skulle vara helt onödigt. Så det var inte så att vi hade ett förslag som var på gång. 

Duvander berättar att man redan efter valet ändrade inriktning i utredningen. I stället för att titta på alternativa lösningar till karensavdraget, började man sammanställa material som skulle kunna komma till användning oavsett vad som hände med utredningen.  

Ni förväntade er att uppdraget skulle ändras?  

– Ja, vi såg det som ganska möjligt att någonting skulle hända. Så som direktivet var utformat var det inte i linje med den politik som nu förs. Men det är klart att vi inte visste om det skulle bli tilläggsdirektiv i stället.  

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.