Regeringen lägger ner Karensutredningen

Karensutredningen skulle redovisats till hösten. Nu blir utredningen, som tittar på karensavdragets vara eller inte vara, en i raden av de utredningar som skrotas av regeringen. 

Det är bedrövligt att regeringen inte ens är beredd att utreda karensavdraget. Det är så illa av så många anledningar, säger fackförbundet Kommunals ordförande Malin Ragnegård till Altinget.
Det är bedrövligt att regeringen inte ens är beredd att utreda karensavdraget. Det är så illa av så många anledningar, säger fackförbundet Kommunals ordförande Malin Ragnegård till Altinget.Foto: Claudio Bresciani/TT
Rebecka Prahl

Ska karensavdraget tas bort och vilka samhällsekonomiska konsekvenser får det i så fall? Den frågan skulle utredare Ann-Zofie Duvander svara på. Under torsdagen väntas regeringen i stället fatta beslut om att lägga ner utredningen. 

Karensutredningen, som skulle redovisats senast 29 september, skulle också väga in konsekvenserna av att karensavdraget tillfälligt slopades under pandemin och analysera vilka konsekvenser ett slopat karensavdrag skulle få för arbetsgivarnas sjuklönekostnader.

Nu blir den i stället en i raden av S-tillsatta utredningar som skrotas av Kristerssons regering. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00