Jens Holms nya besked – lämnar riksdagen

Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, var så sent som förra veckan inställd på att ställa upp i riksdagsvalet. Nu meddelar han att han har fattat ett nytt beslut. ”Jag vill sluta med flaggan i topp.” säger han till Altinget.

Det är en ny generation som styr Vänsterpartiet, säger Jens Holm till Altinget.
Det är en ny generation som styr Vänsterpartiet, säger Jens Holm till Altinget.Foto: Agnes Stuber
Johanna Alskog

När Altinget i förra veckan gjorde en sammanställning av vilka miljöpolitiker som siktade på ytterligare en mandatperiod i riksdagen, var Vänsterpartiets Jens Holm en av dem som sade att han ställer upp i valet i höst. Jens Holm är sedan länge en av partiets starkaste profiler inom miljö- och klimatpolitik.

– Jag har suttit i tre mandatperioder. Det gör att man funderar på om man ska fortsätta eller göra andra saker. Men jag känner att jag har mycket att ge och det här är så roligt, sade han då till Altinget.

Nytt besked från Holm

Nu har han ändrat sig. Han betonar att det framför allt handlar om att han redan har suttit i tre mandatperioder och att det är en mycket lång tid i Vänsterpartiets perspektiv. 

– Jag vill sluta med flaggan i topp. Nu är jag ordförande i riksdagens trafikutskott, jag är klimatpolitisk talesperson och har varit med och tagit fram klimatlagen, säger han till Altinget på tisdagen.

Hur den nya partiledningens uppmärksammade kursändring i miljö- och klimatfrågor har påverkat hans beslut vill han inte närmare kommentera.

– Men visst, det är en ny generation som styr Vänsterpartiet. Hur de vill göra det är upp till dom. Det jag säger till dom, det tar jag internt.

Läs också

Nämnda personer

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB
Fil. mag i sociologi (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00