Järvaveckan kovänder om gratis deltagande för ideella organisationer

Missnöjet är stort hos organisationer i civilsamhället efter att Järvaveckan backade från ett löfte om gratis deltagande. ”Alla förutsättningar har förändrats och nu är det bara två månader kvar. Vi kommer inte att vara på plats,” säger Rebecca Vintagen, verksamhetsutvecklare på Ideell arena.

Järvaveckans ansikte utåt är vd:n och grundaren Ahmed Abdirahman, här tillsammans med Centerpartiets Annie Lööf. Abdirahman duckar intervju. I ett mejl skriver han att de hade hoppats kunna erbjuda kostnadsfritt deltagande för alla ideella organisationer men fick ändra sig. 
Järvaveckans ansikte utåt är vd:n och grundaren Ahmed Abdirahman, här tillsammans med Centerpartiets Annie Lööf. Abdirahman duckar intervju. I ett mejl skriver han att de hade hoppats kunna erbjuda kostnadsfritt deltagande för alla ideella organisationer men fick ändra sig. Foto: Claudio Bresciani/TT
Anders Gustafsson

Järvaveckan hade lovat att upplåta ett tält till Ideell arena, som i sin tur skulle erbjuda medlemmarna att finnas med kostnadsfritt. Syftet var att inte bara få med politik och näringsliv – utan också civilsamhället. Detta var i varje fall vad den dåvarande projektledaren sade.

Missnöje i Facebooktråd

För ungefär en vecka sedan fick Ideell arena plötsligt nya besked från vd:n och grundaren Ahmed Abdirahman.

Den tidigare projektledaren hade slutat, och Abdirahman tog över hans arbetsuppgifter. Gratiserbjudandet gällde inte längre. 

Altinget snappade upp missnöjet i en Facebooktråd och ringde Ideell arena.

– Vi har haft möten en längre tid med den dåvarande projektledaren, som hade en vision om balans mellan civilsamhälle, företag och politik. De ville släppa in civilsamhället gratis och erbjöd oss på Ideell arena ett deltagartält. Det tyckte vi lät väldigt roligt. Vi skulle också få hålla tre seminarier i deras seminarietält, berättar Rebecca Vintagen.

Bjöd in 109 medlemmar

Ideell arena hann skicka en inbjudan till sina 109 medlemmar, och åtminstone ett 15-tal av dem svarade att de ville delta. En av dem är Junis, en organisation för barn och ungdomar inom IOGT-NTO-rörelsen.

– Vi kommer inte att delta. Det rör sig om så mycket pengar att det inte är värt det. Jag har ju tänkt och trott att Järvaveckan var ett mindre kommersiellt alternativ till Almedalen. Men jag kan ha gjort en felbedömning, säger deras förbundsordförande Moa Örjes till Altinget.

Ingen av dem har fått någon förklaring till de tvära kasten, eller hur beslutet kunde komma så kort inpå själva arrangemanget.

– Jag har mejlat och bett om en tydligare förklaring, men jag har inte fått någon, säger Rebecca Vintagen.

Sent ändra på förutsättningar 

På en fråga om det verkligen är orimligt att en arrangör tar betalt för sina tjänster, svarar Mona Örjes att huvudproblemet är att förutsättningarna förändras med så kort varsel. Hon tror att flera ideella organisationer kan få det svårt att hitta ett ekonomiskt manöverutrymme inom så korta tidsspann.

– Antingen har man budgeterat i förväg, eller så krävs det att man har så mycket resurser att man kan prioritera om. Och det är alltid mycket svårare att göra när året är påbörjat, säger hon.

I nämnda Facebookgrupp har även kritik mot tillgänglighetsarbetet luftats.

Lackar ur

En person skriver:

”Det har funnits flera stora problem med Järvaveckan, bland annat har de tagit kontakt med oss i funktionshinderrörelsen för att få hjälp att skapa ett bra tillgänglighetsarbete men resultatet har varit bedrövligt rent ut sagt. Efter flera år av misslyckande och kritik från Stockholms stad som har detta som ett av sina krav för fortsatt finansiering så vill Järvaveckan nu att vi ska sköta hela tillgänglighetsarbetet ÅT DEM utan ersättning. Utöver det har Järvaveckans projektledare haft en ’informationsträff’ hos oss som till större delen gick ut på att vädja till oss att locka in sponsorkontrakt i projektet som tydligen är kraftigt underfinansierat. Här någonstans är vi flera som satt ner foten, ja lackat ur rent ut sagt.”

Tidigare kritik

I somras skrev företrädare för fem döv- och hörselorganisationer i en debattartikel hos Altinget att ”Tillgängligheten på Järvaveckan live är under all kritik”.

Expressen skrev 2018 om förseningar i redovisning och andra problem som Järvaveckans arrangör, stiftelsen The global village, brottades med.

Altinget har sökt Ahmed Abdirahman, grundare och vd för stiftelsen The global village. Efter att ha fått frågorna i god tid, duckar han intervju och skickar till sist ett mejl där han skriver att de ändå har erbjudit kostnadsfritt deltagande till cirka 70 lokala föreningar och olika organisationer.

Hade planer på gratis

Han förklarar Järvaveckans agerande med yttre omständigheter, som påverkan från pandemin och kriget i Ukraina. Han berättar att de hade planer på kostnadsfritt för alla, men att de valde att gå tillbaka till hur de jobbat tidigare år.

Abdirahman förnekar att det finns någon koppling till bytet av projektledare. ”Det är givetvis tråkigt att ändra tillbaka, men jag hoppas att förståelse finns givet hur de yttre omständigheterna har påverkat vår planering.”

Mona Örjes berättar för Altinget mer om vilka konsekvenser de ändrade förutsättningarna får: 

– Kanske någon från oss åker till Järvaveckan och pratar med folk, men det är inte samma sak. Om man vet från början att det är på de här premisserna så är det en annan sak. Men den här omställningen ställer till det för oss.  

– Vi beklagar att det blev så här, för vi tycker att Järvaveckan är en viktig plats. Vi hade gärna hittat vägar till samarbeten, säger Rebecca Vintagen.

Nämnda personer

Ahmed Abdirahman

Vd och grundare stiftelsen The Global Village och Järvaveckan
fil. kand. internationella relationer (Marymount Manhattan College, 2011)

Mona Örjes

Förbundsordförande Junis
Lärarexamen (Uppsala uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00