Debatt

Tillgängligheten på Järvaveckan live är under all kritik

Järvaveckans arrangör beskriver att årets livesändning kommer att nå ut till fler och vara mer inkluderande än någonsin. Samtidigt utestängs personer som har en hörselskada, dövblindhet eller är döva. Det handlar om över 210 000 människor i Stockholms län och över 1,5 miljon nationellt, skriver företrädare för fem döv- och hörselorganisationer.

Järvaveckan 2019.
Järvaveckan 2019.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Agneta Österman Lindquist
Ordförande, Hörselskadades distrikt i Stockholms län
Joakim Hagelin Adeby
Ordförande, Stockholms dövas förening
Peter Falkegård
Ordförande, Förbundet Sveriges dövblinda Stockholm Gotland
Natalie Axelsson
Ordförande, Unga hörselskadade Stockholm och Gotland
Julius Gasslander
Ordförande, Stockholms dövas ungdomsråd

I dag startar Järvaveckan. Det som enligt arrangören är ”Sveriges främsta demokrativecka” består vanligtvis av ett stort mässområde och flera scener på Spånga IP i Stockholm, men på grund av pandemin har man fått tänka om. I år genomförs veckan i stället genom 100 timmars livesändning från en studio i Rinkeby. 100 timmars livesändning som utestänger personer med hörselskada, personer med dövblindhet och döva.

För att vara en del av samhället behöver människor få tillgång till den demokratiska arena som Järvaveckan är en del av. Årets Järvavecka utestänger dock över 210 000 människor i Stockholms län. På nationell nivå handlar det om över 1,5 miljoner människor som har en hörselskada, dövblindhet eller är döva.

Utestängs från en arena för demokrati

På Järvaveckans hemsida berättar Ahmed Abdirahman, vd på stiftelsen The Global Village som arrangerar Järvaveckan, att arrangemanget i år kommer att bli ”viktigare, bredare och mer inkluderande än någonsin”. Det stämmer bara delvis. I och med livesändningen blir Järvaveckan nationell och kommer att nå ut till en rekordstor publik. Tillgängligheten är dock under all kritik.

The Global Village har inte ordnat med varken skrivtolkning, syntolkning eller teckenspråkstolkning av livesändningarna. Därmed utestängs en stor grupp människor från det som arrangören beskriver som en ”arena för demokrati” och ett ”öppet och inkluderande samtal”.

Inte omöjligt att finansiera

Vi döv- och hörselorganisationer har sedan i februari fört en dialog med arrangören, The Global Village, där vi påpekat bristen på tillgänglighet och bett dem att ordna tolkning för att göra sändningarna tillgängliga även för våra målgrupper. Svaret är att de ekonomiska resurserna inte finns. Man har bett de politiska partierna att tillgängliggöra partiledartalen, men mer än så kan man inte göra.

Vi vill också lyfta de offentliga aktörernas ansvar. De behöver ställa krav på att arrangemang de stöttar är tillgängliga.

Att tillgängliggöra 100 timmars sändning är förstås dyrt. Vi uppskattar att det skulle kosta uppemot en halv miljon kronor att skrivtolka, syntolka och teckenspråkstolka under sändningarna. Det är dock inte omöjligt att finansiera, om tillgänglighetsperspektivet finns med tidigt i planeringen.

I det här fallet var det först när vi hörde av oss som arrangören började undersöka lösningar för att tillgodose tillgängligheten. En arrangör som påstår sig skapa ”Sveriges främsta demokrativecka” har alltså inte tänkt på att denna behöver vara tillgänglig även för personer med syn- och hörselnedsättningar och för personer som talar teckenspråk.

Offentliga aktörers ansvar

Vi vill också lyfta de offentliga aktörernas ansvar. De behöver ställa krav på att arrangemang de stöttar är tillgängliga. Järvaveckan genomförs i samarbete med Region Stockholm och med stöd från Stockholms stad. Hur kan de ställa sig bakom ett arrangemang som inte är tillgängligt för en så stor del av regionens och stadens invånare?

En demokratifråga

Våra organisationer brukar finnas på plats på Spånga IP för att vara en del av Järvaveckan och i år var det aktuellt för oss att delta i sändningarna från Rinkeby. Det är dock omöjligt för oss att medverka i årets Järvavecka, då denna viktiga del av den demokratiska arenan utestänger de över 210 000 människor som finns i våra målgrupper i Stockholms län. Tillgänglighet är en demokratifråga.

Agneta Österman Lindquist, Joakim Hagelin Adeby, Peter Falkegård, Natalie Axelsson och Julius Gasslander.
Agneta Österman Lindquist, Joakim Hagelin Adeby, Peter Falkegård, Natalie Axelsson och Julius Gasslander. Foto: Karin Vikström/Stockholms Dövas Förening/FSDB StockholmGotland/UHIS/SDUR


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00