Debatt

"Inse sanningen – det finns inte plats för vargen i Sverige"

DEBATT. Med Sveriges förutsättningar finns det inte utrymme att hysa en vargpopulation i landet. Det skriver Solveig Larsson och Jens Gustafsson från Jägarnas riksförbund, som menar att resultatet av en vargetablering är en avfolkad landsbygd.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Solveig Larsson
Förbundsordförande, Jägarnas riksförbund
Jens Gustafsson
Riksviltvårdskonsulent, Jägarnas riksförbund
 

En Gordisk knut symboliserar ett problem som är så svårt att lösa att det tycks i det närmaste omöjligt. När Alexander den store löste knuten genom att hugga sönder repet med sitt svärd myntades uttrycket Alexanderhugg, en oortodox lösning för ett problem. När vi nu har levt med vargen i Sverige i över 30 år är det dags att inse sanningen – det finns inte plats för vargen i Sverige.

Inte ett enkelt problem

Det kan tyckas provocerande att ett stort och glesbefolkat land som Sverige inte skulle ha plats att hysa några hundratal vargar. Tyvärr är inte problemet så enkelt att det handlar om yta och antal vargar, utan det finns också människor som drabbas av vargens närvaro och politiska beslut som begränsar möjligheterna.

Vargen kan inte styras

Till att börja med tittar vi på politiken. Den mest begränsande faktorn för vargpopulationens existens i Sverige är den att vargen inte ska finnas i det alpina området och att vargens förekomst i renskötselområdet ska begränsas till de områden där den gör minst skada. Renskötselområdet utgör ungefär den norra halvan av Sverige.

Att tro att vargar kommer etablera sig någonstans i renskötselområdet där de inte orsakar skada är osannolikt eftersom vargarna normalt etablerar sig där tillgången på föda är som bäst. Att ren är ett oslagbart bytesdjur för vargar råder det inte några tvivel om.

Riksdagens intentioner är att vargen ska finnas där den orsakar så lite skada som möjligt, men vargar orsakar skada var de än befinner sig och faktum är att någon alltid kommer drabbas av det.

Solveig Larsson och Jens Gustafsson
Jägarnas riksförbund

När varg angriper renhjordar orsakar det stora problem för renägarna, dels genom de renar som dödas och dels för att kvarvarande renar sprids ut på en stor yta och det krävs en enorm arbetsinsats för att samla ihop dem igen.

Enligt riksdagens beslut

Vidare finns en begränsning att vargen i län med fäbodbruk, intensiv fårskötsel eller skärgårdar i huvudsak ska begränsas till de områden där den gör minst skada. Med det i åtanke försvinner stora delar av södra Sverige också och kvar blir endast mindre områden, satelliter, där vargarna enligt riksdagsbeslutet ska kunna finnas.

Men även där finns människor, och där människor och vargar ska samexistera skapas problem. Minskad djurhållning leder till igenväxta betesmarker och minskad biologisk mångfald som är svår att kompensera på andra sätt.

Stängsel lugnar inte

Vargen orsakar känslor var den än etablerar sig. Bygdegårdar fylls av oroliga människor när länsstyrelser kallar till informationsmöten och många frågar sig hur en vargetablering ska påverka just dem. Fårägare är ofta de som drabbas först och så kallade rovdjurssäkra stängsel lugnar dem inte då vargar vid flera tillfällen lyckats ta sig igenom även dessa.

Får fler effekter

Även för jägare blir påverkan stor. Rädslan för vargangrepp på sin hund ger följden att jägarna inte släpper sina hundar och jakten omintetgörs. Duktiga älghundar behövs för att reglera älgstammen och duktiga vildsvinshundar för att reglera vildsvinsstammen. Det krävs även duktiga och vältränade löshundar för att hantera de drygt 60 000 viltolyckor som sker årligen. Effekter för löshundsjakten får alltså effekter för både ekonomin och djurens lidande.

Avfolkad landsbygd

Att vargen tar några av de djur som jägarna själva vill jaga kan väl vara hänt, men till slut blir situationen sådan som till exempel i delar av Värmland där jakten helt ställs in på grund av vargens predation.

De inkomstbortfall som en inställd jakt får för markägare i form av uppsagda jakträttsavtal är stora men även resten av bygden drabbas när ”hemvändarna” inte återvänder till bygden för att jaga i samma omfattning. Resultatet av en vargetablering är alltså en avfolkad landsbygd, även om vägen dit tar några år.

Finns inte utrymme

Med de förutsättningar som finns i Sverige och med ett djur som orsakar sådana problem som vargen gör, finns inte utrymme att hysa en vargpopulation i landet. Riksdagens intentioner är att vargen ska finnas där den orsakar så lite skada som möjligt, men vargar orsakar skada var de än befinner sig och faktum är att någon alltid kommer drabbas av det.

Det krävs ett Alexanderhugg för att lösa upp den Gordiska knuten och det är grunden för ställningstagandet: Nej till frilevande varg i Sverige.

Nämnda personer

Solveig Larsson

Ordförande för Jägarnas riksförbund

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00