Ingen offentlighetsprincip för friskolor – utredningsuppdrag stryks 

Skolinformationsutredningen ska inte längre titta på införandet av en offentlighetsprincip i fristående skolor, meddelar utredare Ulrika Geijer i en intervju med Altinget. I stället ska en så kallad insynsprincip utredas, vilket tidigare framgått av Tidöavtalet.

Regeringen väntas ge ett tilläggsdirektiv till Skolinformationsutredningen om att titta på en insynsprincip för fristående skolor.  
Regeringen väntas ge ett tilläggsdirektiv till Skolinformationsutredningen om att titta på en insynsprincip för fristående skolor.  Foto: Stefan Jerrevång/TT
Rebecka Prahl

Sedan SCB:s och Skolverkets tolkningar av lagstiftning ändrats får statistik om fristående skolor inte lämnas ut, så länge enskilda skolor kan identifieras. På kort sikt har problemet lösts med tidsbegränsade sekretessbrytande bestämmelser. Men dessa slutar gälla den 1 juli 2023.

För att hitta en långsiktig lösning tillsattes Skolinformationsutredningen, vars uppdrag är att titta på ett införande av offentlighetsprincipen för fristående skolor, men också undersöka en ny insamling av uppgifter som Skolverket hanterar. 

Utredningen skulle presenterats den 31 mars, men nu förlänger regeringen tiden till den 31 maj. 

– Anledningen till att vi fick det är att vi kommer att få ett mer substantiellt tilläggsdirektiv till följd av Tidöavtalet, säger utredare Ulrika Geijer till Altinget.  

I Tidöavtalet skriver samarbetspartierna att det behövs bättre insyn i fristående skolor, men ”eftersom offentlighetsprincipen lämpar sig dåligt för mindre friskolor borde det klargöras i en insynsprincip som gäller fristående skolor och blir motsvarigheten till offentlighetsprincipen för kommunala huvudmän.” 

– Så tilläggsdirektivet kommer inte titta på för- och nackdelar med offentlighetsprincipen för privata aktörer, utan i stället hur en insynsprincip kan utformas, säger Ulrika Geijer och fortsätter: 

– I vart fall inom skolan, huruvida det blir förskolan också kan jag inte säga. Det håller på att beredas nu.

Väntade ni er ett tilläggsdirektiv? 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.