Om  
Ing-Marie Wieselgren

Ing-Marie Wieselgren död: ”Hennes kraft var outstanding”

Den kvinna som dog av sina skador i knivattacken i Visby var SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren. 

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Sanna Rayman

På tisdagseftermiddagen kom rapporterna om att en man i 30-årsåldern gått till attack och knivhuggit en kvinna på Donners plats i Visby, mitt under pågående Almedalsvecka. Hon fördes till sjukhus för vård, men hennes liv gick inte att rädda. 

Senare på kvällen bekräftade SKR för flera medier att den avlidna var organisationens mångåriga psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren. 

”Vi har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa.”

”SKR kommer att fortsätta driva Ing-Maries initiativ som handlar om att kraftsamla hela samhället för psykisk hälsa. Hennes kraft var outstanding”, skrev Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för SKR i en kommentar till Aftonbladet

Bestörtning och sorg har uttryckts på många håll i det offentliga Sverige under kvällen. Även socialminister Lena Hallengren kommenterade under kvällen beskedet på Twitter: 

 

Ing-Marie Wieselgren var, utöver psykiatrisamordnare på SKR, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon disputerade 1995 med avhandling om prognos och prognosfaktorer vid schizofreni.

I maj i år fick Wieselgren tillsammans med kollegan Gunilla Granholm pris av Riksförbundet Attention, som gav dem utmärkelsen ”Årets ljus”, för deras arbete med ett nationellt vård- och insatsprogram (VIP) för patienter med adhd.

 

Nämnda personer

Ing-Marie Wieselgren

Tidigare projektchef och samordnare Uppdrag psykisk hälsa på SKR
Med. dr., disputerade 1995 med avhandling om prognos och prognosfaktorer vid schizofreni

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00