Informationsplikt in i pågående utredning

Det blir den pågående utredningen om åtgärder för att fler med avvisningsbeslut ska lämna Sverige som ska utreda informationsplikten. Tilläggsdirektiven håller på att tas fram.

Informationsplikten är en av punkterna i samarbetspartiernas Tidöavtal. Här migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Henrik Vinge, gruppledare för Sverigedemokraterna, 
Informationsplikten är en av punkterna i samarbetspartiernas Tidöavtal. Här migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Henrik Vinge, gruppledare för Sverigedemokraterna, Foto: Fredrik Sandberg/TT
Linda Berglund

Skrivningen i Tidöavtalet om att kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera både Migrationsverket och polisen när de möter människor som vistas illegalt i Sverige har kritiserats av bland annat vårdpersonal och lärare och socionomer. 

Eventuella undantag från informationsplikten ska utredas, och frågan ägs av justitiedepartementet. 

Nu bekräftar migrationsminister Maria Malmer Stenergards (M) pressekreterare att det inte blir en separat utredning.

I juni tillsatte den dåvarande regeringen utredningen Åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten, som bland annat ska titta på om polismyndigheten ska få ökade befogenheter för att fler ska kunna avvisas och om personer ska kunna tvångstestas för Covid 19 och samhällsfarliga sjukdomar. Detta utifrån att vissa mottagande länder krävt negativt PCR-test.

Utredningen bygger på socialförsäkringsutskottets tillkännagivande från i mars. Utredare är lagman Anita Linder, som snart kommer att få tilläggsdirektiv kring undantag från informationsplikten.

”Nuvarande regering arbetar för tillfället med tilläggsdirektiv till den pågående utredningen”, skriver pressekreterare Erik Engstrand i ett sms till Altinget. 

Den ursprungliga utredningen ska vara klar i oktober.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.