Inför valet: Ny kartläggning av partiernas politik för civilsamhället
I valrörelsens slutspurt pekar organisationerna bakom en ny rapport ut riksdagspartiernas civilsamhällespolitik som motstridig. ”Civilsamhället får mycket uppmärksamhet under akuta kriser som skogsbrand, flyktingmottagande och coronapandemi. Men ett starkt civilsamhälle i kris kräver en stark infrastruktur på plats när krisen kommer”, säger Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton.


Anders Gustafsson
Redaktör Altinget CivilsamhälleRiksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson beskrev i Dagens Nyheter idrottens framskjutna plats i valrörelsen som något av ett genombrott. Som Altinget nyligen rapporterade har exempelvis Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna presenterat satsningar på idrott i utsatta områden.
Då kan man samtidigt notera att när SVT sport kartlade motioner under den senaste mandatperioden, så var det dubbelt så många som innehöll ordet ”kultur” jämfört med ”idrott”.
Ändå brukar idrotten och kulturen anses ha lättare än det övriga civilsamhället att påkalla politikernas uppmärksamhet. I en ny rapport har Civos, Famna, Fremia och Giva Sverige inte nöjt sig med partiernas valmanifest, utan också undersökt motioner, budgetförslag och partiprogram.