Ibn Rushd drar Göteborgs bidragsbeslut till förvaltningsrätten – ”Islamofobiskt motiverat”

Nu väljer studieförbundet Ibn Rushd att överklaga Göteborg stads beslut om att inte ge bidrag till förbundet. I sin överklagan till förvaltningsrätten hävdar de att avslaget är ”islamofobiskt motiverat”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Josefin Lingström

Konflikten mellan studieförbundet Ibn Rushd och Göteborgs stad fortsätter. Nu väljer studieförbundet att överklaga till förvaltningsrätten i Göteborg. Skälet är att socialnämnden har stoppat Ibn Rushd från att ta del av bidragen som kommunen delar ut till lokala studieförbund.

– I Göteborg har man passerat gränsen för negativ särbehandling. Socialnämndens beslut bär väg för att alla regler kan omförhandlas om dem inte passar partiets hållning eller om den som beslutet berör inte passar normen, säger Zana Muhammad, förbundsordförande för Ibn Rushd, i ett pressmeddelande.

Bristande ekonomihantering

Nämnden har tidigare avslagit studieförbundets ansökan på grund av utredningar som visade bristande hantering av samverkansorganisationer och ekonomihantering. Något som Altinget tidigare skrivit om.

Kommunala tjänstemän utredde förbundet och kom fram till att de levde upp till bidragskraven. Men i februari i år, avslogs ansökan igen av socialnämnden, enligt GP. En majoritet av politikerna vill att förbundet utreds ytterligare innan de får grönt ljus.

Politiska och islamofobiska skäl

Men Ibn Rushd hävdar att de inte har blivit bedömda på samma sätt som andra studieförbund. I stället menar de sig ha blivit ”utdömda på förhand” och hävdar att avslaget är ”islamofobiskt motiverat”.

Därför lämnar förbundet i dag in en överklagan till förvaltningsrätten, med hänvisning till att det bryter mot likställighetsprincipen.

”Demokraternas yrkande har mer karaktär av ett allmänt omdöme och tyckande än att utgöra en avslagsmotivering kopplad till Socialnämndens bidragsmodell och Ibn Rushds ansökan.” Skriver förbundet om avslagsmotiveringarna från partierna i sin överklagan, som Altinget fått ta del av.

Förbundet skriver även att man finner det tydligt att ”skälen till att förbundets ansökan avslagits är politiska” samt att man har stöd för sin analys bland annat från Amnesty International Sweden och Mänskliga rättighetsdagarna. 
 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00