Hyresgästföreningen mobiliserar inför valet – “Vill vara blåslampa” 

Marknadshyrefrågan är borta från bordet men organisationen ser fortsatta möjligheter att påverka. ”Nu kan vi fokusera på vad som kan göra bostadsmarknaden bättre och inte bara förhindra försämringar”, säger valledaren Ola Palmgren.

Ola Palmgren är ledare för Hyresgästföreningens valsatsning.
Ola Palmgren är ledare för Hyresgästföreningens valsatsning.Foto: Filippa Ländin/HGF
Johan Manell

Våren 2021 rasade en politisk strid i riksdagen kring marknadshyrorna. Det ledde till en regeringskris som tvingade Stefan Löfven att avgå. Från politiskt håll var det Vänsterpartiet som var drivande i att sätta stopp för förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Men aktivt i debatten var också Hyresgästföreningen som tog strid mot förslaget.

Hyresgästföreningen (HGF) har för avsikt att fortsätta putta partierna i sin riktning framöver. Inför valet 2022 har organisationen presenterat en valplattform med krav på politikerna.

– Vi har engagerat oss inför valrörelser tidigare. Men vi mobiliserar verkligen stort i år. Det finns ett självförtroende i organisationen där vi vet att vi kan påverka. Det ger råg i ryggen när vi går fram i den här valkampanjen, säger valledaren Ola Palmgren till Altinget.

Kraven

Hyresgästföreningen har pekat ut tre områden som de ser som mest centrala.

1) Att komma åt bostadsbristen genom att bygga fler hyresrätter med rimliga hyror 
Där vill organisationen bland annat se en övergång till bygglån i stället för det statliga investeringsstödet.

– I stället för att staten ger pengar till byggvärdar lånar man ut. Riskdelningen gör att man kan hålla nere kostnaderna och också hålla lägre hyror i det som byggs. Det tycker vi är ett betydligt smartare sätt som har potential att öka volymen kraftigt jämfört med investeringsstödet, säger Ola Palmgren.
 
2) Sätta stopp för dyra renoveringar som tvingar hyresgäster att flytta 

– Vi har dyra renoveringar som leder till chockhöjda hyror. Pensionärer som kanske har bott ett helt liv i en lägenhet har inte längre råd att bo kvar, säger Palmgren.

3) Se över skatteorättvisa mellan ägt och hyrt

– Varje år öser staten miljarder över det ägda boendet men inte över det hyrda. Det skapar en obehaglig snedfördelning som får väldigt stora konsekvenser, säger Palmgren.

Analys av politiken

Organisationen kommer inför valet också att analysera partiernas bostadspolitiska förslag. Men kommer inte att uppmana sina medlemmar att rösta på ett specifikt parti. 

– Det vi kommer göra är att uppmana hyresgäster att faktiskt utnyttja sin demokratiska rätt att rösta. Men vi kommer aldrig säga vilket parti man ska rösta på. Vi kommer granska och synliggöra partiernas politik för väljarna och vara en blåslampa på politikerna för att bostadspolitiken ska bli bättre, säger Palmgren.

Obundna

Hyresgästföreningen brukar anses ha nära band till Socialdemokraterna då organisationen är sprungen ur arbetarrörelsen och flera tjänstemän kandiderade i senaste valet för S. Men Ola Palmgren menar att striden kring marknadshyror är beviset på att HGF inte går att koppla till ett särskilt parti. 

– Efter den senaste mandatperioden är det tydligt för alla att vi står upp för hyresgästers villkor oavsett vilken regering det är som hotar att göra försämringar eller vilken regering det är som inte gör förbättringar. Oavsett om det är socialdemokrater eller moderater som leder regeringen.

Att frågan om marknadshyra är borta, åtminstone för tillfället, gör också att HGF kan driva andra förslag tydligare.

– Det är tack vare att marknadshyresfrågan är borta som gör att vi kan driva de här förslagen. Fokusera på vad som kan göra bostadsmarknaden bättre och inte bara förhindra försämringar.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00