Analys av 
Sanna Rayman

Vem ska rädda Stefan Löfven?

Vänsterpartiets besked prövar såväl regeringen som oppositionen. Det innebär också ett potentiellt stresstest för Socialdemokraternas tyngd inom rörelsen i bredare bemärkelse. Hur tungt väger socialdemokratins väl och ve för Hyresgästföreningen, egentligen? 

Nooshi Dadgostar ville inte röka fredspipa med Morgan Johansson. 
Nooshi Dadgostar ville inte röka fredspipa med Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

Man måste lyfta på hatten inför hur Nooshi Dadgostar lyckas sätta partier både i regeringen och i oppositionen på det hala i och med Vänsterpartiets besked att deras misstroendehot kvarstår.

Långtifrån alla har trott att Dadgostar verkligen skulle löpa linan ut, ofta med hänvisning till att detta skulle behöva göras bland annat tillsammans med V:s politiska motståndare SD.

Men egentligen, varför inte? Det finns väl knappt något parti som har mindre skäl till beröringsskräck när det gäller att genomdriva en misstroendeförklaring med Sverigedemokrater än Vänsterpartiet. Ingen kommer tro att V gör detta av andra skäl än sakfrågan, det är ju knappast en nyfunnen ideologisk frändskap mellan V och SD som har lett hit. 

Jobbigt för Kristersson och Busch

Att beskedet är ett problem för Stefan Löfven är självklart, men det är minst lika jobbigt för Ulf Kristersson och Ebba Busch. Och när Dadgostar vid pressträffen fick frågan om fick frågan om vad hon gör om M och KD inte vill sitta ner och diskutera det här med henne, då de i sak stöder politikinnehållet vad gäller hyrorna, svarade hon frankt att:

– Då är det ju väldigt sensationella besked. Det innebär ju att de är stödparti åt den här socialdemokratiska regeringen.

Näppeligen en etikett som KD eller M vill gå in i valrörelsen med. Och ej heller Sverigedemokraterna, får man anta. Det är förmodligen ett fasligt springande och ringande i riksdagskorridorerna just nu. 

Fredspipan räckte inte

Regeringen och statsminister Stefan Löfven har å sin sida jobbat hårt under den gångna veckan för att beskriva misstroendehotet som oansvarigt och man har samtidigt, via justitieminister Morgan Johansson, slängt fram en tänd fredspipa genom att lova att samtala med Hyresgästföreningen.

Samtal är dock inte förhandlingar inskärpte Nooshi Dadgostar. Det vet förstås regeringen också, som uppenbarligen hade räknat med att det för V väger tyngre att statsministern heter Stefan Löfven än att hyressättningen förändras enligt januariavtalet.

Smått obegripligt, tyckte Dadgostar. 

– Jag har ju förberett regeringen på det här i två och ett halvt års tid, sade hon vid pressträffen. 

Förvisso, men förberedelser är bara ord och ord väger emellanåt lätt i politiken. Nästa gång det ska misstroendehotas i riksdagen ska partierna kanske överväga bildstöd. 

Blir det Hyresgästföreningen som räddar Löfven?

Förhandla med Hyresgästföreningen! Det är Vänsterpartiets uppmaning. Med organisationens välsignelse på ett politiskt förslag skulle Stefan Löfven kunna segla vidare. Så den här frågan sätter inte bara flera riksdagspartier på prov.

Det är också upp till bevis för hur tunga S är nuförtiden inom de stora folkrörelseorganisationerna som traditionellt har haft starka band till partiet. Rörelsen i bredare bemärkelse har räddat Löfven ur knipor tidigare under mandatperioden, även las-frågan löstes ju genom att delar av LO till slut ingick överenskommelse.

Blir det Marie Linder, förbundsordförande i HGF samt tidigare kommunikationsordförande på LO, som räddar Löfven?

Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

Marie Linder

Förbundsordförande Hyresgästföreningen, ordförande Sveriges Konsumenter

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00