Om  
Katarina Johansson Welin

Hon blir ny riksåklagare

Regeringen har beslutat att Katarina Johansson Welin, i dag vikarierande riksåklagare, ska bli ny ordinarie riksåklagare och chef för Åklagarmyndigheten. Hon tillträdde den 29 februari.

Katarina Johansson Welin är ny riksåklagare.
Katarina Johansson Welin är ny riksåklagare.Foto: Per Groth
Albin Bohlin

Katarina Johansson Welin har varit vice riksåklagare sedan augusti 2021. Hon blev vikarierande riksåklagare den 1 september när Petra Lundh lämnade posten för att bli hovrättspresident för Svea hovrätt och senare ny rikspolischef.

Nu har regeringen beslutat att Katarina Johansson Welin ska bli ny riksåklagare. Det blir första gången på 30 år som en åklagare innehar tjänsten som riksåklagare

– Hon är en mycket erfaren åklagare, en målmedveten och erfaren brottsbekämpare och en uppskattad chef. Hon känner myndighetens verksamhet på djupet och har haft en central roll i de senaste årens offensiva utvecklingsarbete. Med Katarina Johansson Welin får Sverige en riksåklagare som ytterligare kan flytta fram Åklagarmyndighetens positioner i kampen mot brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Riksåklagaren anställs med fullmakt, vilket innebär att uppdraget inte är tidsbegränsat och hon omfattas av ett särskilt anställningsskydd.

Nämnda personer

Katarina Johansson Welin

Riksåklagare, chef Åklagarmyndigheten
Juristexamen (Lunds uni. 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00