Här är rektorslönerna lägst: ”Hög personalomsättning”

Dalarna har lägst medellön för rektorer i Sverige. ”De har en enorm utmaning om de ska kunna behålla sina skolledare”, säger Matz Nilsson, ordförande Sveriges skolledare, till Altinget. 

Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka Prahl

Medellönen för en skolledare ligger på 57 600 kronor i månaden, en alldeles för låg lön enligt Sveriges skolledare, som gjort en sammanställning över rektorers löner i Sverige. 

– Lönen bör vara 25 procent högre än den högst lönesatta läraren. Men enligt vår undersökning ät det mindre än en av fem rektorer som har det, säger ordförande Matz Nilsson till Altinget. 

Högst medellön finns i Stockholm på 62 800 kronor i månaden, följt av Södermanland på 59 000 kronor och Skåne på 57 700 kronor. Lägst medellön har Dalarna på 51 900 kronor i månaden.

Enligt Matz Nilsson kan de lägre lönerna bero på att man inte har några tydliga lönekriterier, att man inte har tittat på det ansvar man har från staten vid lönesättningen, samt att det inte görs någon arbetsvärdering utifrån rektorsuppdragets omfattning. 

Artikeln fortsätter efter grafiken

Hur kan man förklara skillnaderna mellan regionerna? 

– Lönerna är väldigt lokala. Det beror på att vi inte har en nationell syn på befattningens betydelse. Det innebär att man har en helt lokal lönesättning, som gör att vi har enormt stora löneskillnader i hela landet. 

– Tar du Dalarna och jämför med Stockholm så är det enormt stora skillnader. Man gör lokala värderingar som inte bygger på det uppdrag man har och värderar inte övertid.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.