Här är Ibrahim Baylans nya styrelseuppdrag – första efter politiken

Tidigare energiminister Ibrahim Baylan blir styrelseledamot för ett nystartat batteribolag.

Ibrahim Baylan lämnade regeringen för exakt ett år sedan.
Ibrahim Baylan lämnade regeringen för exakt ett år sedan.Foto: Claudio Bresciani/TT
Axel Hyttnäs Telin

Förre S-politikern Ibrahim Baylan lämnade regeringen och uppdraget som energi- och näringsminister när Magdalena Andersson valdes till statsminister i november förra året.

I juni skrev Dagens Nyheter om att ex-ministern tänkte starta eget bolag och bli rådgivare inom energibranschen. Riksdagens särskilda karensnämnd beslutade att Baylan skulle få vissa övergångsrestriktioner, enligt kraven på statssekreterare och ministrar som ger sig ut i näringslivet.

Till och med i dag, den 29 november, ett år efter han slutat som minister, har han inte fått använda sig av information om enskilda ärenden eller sakfrågor som inte varit offentligt.

Men nu tar Baylan plats i styrelsen för Ingrid Capacity, ett nystartat bolag som bygger batterilager. Det rapporterar Dagens Industri.

– Jag lämnade politiken för exakt ett år sedan och har funderat länge på vad jag ska göra framöver. Jag vill fortsätta att göra något meningsfullt och har därför bestämt mig för att verka inom energi- och klimatomställningssektorn de närmaste åren, säger Baylan.

”Låter kanske inte så sexigt”

Ibrahim Baylan kommer att ha en rådgivande roll i bolaget.

– Det låter kanske inte så sexigt att sitta i styrelsen i ett bolag som sysslar med batterilager. Men jag tror att området kommer att spela en stor roll framöver.

Nämnda personer

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
Pol.mag (Umeå universitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00