Halland säger nej till nytt lärarfack: ”Upp till bevis”

Fackförbundens medlemmar har sagt sitt. En stor majoritet ställer sig bakom ett nytt lärarfack, men alla är inte överens. I Halland röstade majoriteten av medlemmarna i Lärarnas riksförbund nej. 

Foto: Anders Wiklund/TT
Rebecka Prahl

Nu har fackens medlemmar röstat om en ny organisering för Sveriges lärare. 

– Det känns glädjande att en så pass stor majoritet av våra medlemmar röstade ja, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, till Altinget. 

Men alla medlemmar är inte lika positiva till bildandet att ett nytt lärarfack. Lärarnas riksförbunds medlemmar tillhör dem som är mest kritiska. I Stockholm är 38,5 procent emot den nya organiseringen och i Halland röstade en majoritet på 54 procent nej. 

Två som är överens är starkare än en sammanslagen.

Sten Hagberg, distriktsordförande Lärarnas riksförbund Halland

Varför är det så tror du?

– Från Lärarförbundets sida har det länge funnits en en ambition att skapa ett nytt fackförbund. Men LR har sagt nej för att vi har varit av olika åsikter och vi har velat driva våra viktiga frågor. Nu har Lärarförbundet förflyttat sig i sina åsikter. Vi tycker mer lika och vi arbetar mot samma mål. Jag vet att man i Halland fortfarande är kritisk till detta, säger Åsa Fahlén. 

Sten Hagberg är distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Halland. Anledningen till att hans distrikt röstade emot beror främst på två saker. 

– Man är stolt över LR och man är nöjd med det fackliga arbetet. Man befarar att en stor organisation som ska företräda många grupper tenderar att bli försiktig och otydlig. Vi har ofta uppfattat Lärarförbundet som det, säger han till Altinget. 

Sten Hagberg.
Sten Hagberg. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00