Hallå där Anders Wiklander – Karlskrona tar hjälp av Frivilliga resursgruppen

Den direkta färjeförbindelsen med Polen får Karlskrona kommun att förbereda sig på att ta emot ukrainska flyktingar. För att samordna hjälpen tar säkerhetschefen Anders Wiklander hjälp av Frivilliga resursgruppen (FRG), där flera civilsamhällesorganisationer ingår.

Foto: Privat
Anders Gustafsson

Frivilliga resursgrupper finns i ungefär hälften av landets 290 kommuner. De är ett samarbete mellan kommunen och de frivilliga försvarsorganisationerna, med stöd av MSB.

Att Karlskrona nu aktiverar den beror på att så många av kommunens invånare hör av sig och vill hjälpa till. Wiklander skrev nyligen på kommunens webbsida att ”I dagsläget är viljan att hjälpa större än efterfrågan, men det kan ju ändra sig snabbt och då är det bra att vi har byggt upp en samordningsfunktion.”

– Det var främst riktat mot boendedelen, men det finns möjlighet att ge gåvor via frivilligorganisationer. När behoven uppstår så kan vi kanalisera hjälpen via FRG.

Vilka organisationer ingår i er FRG i dag?

– Den är en del av Svenska civilförsvarsförbundet. Vi har samverkansavtal med exempelvis Frivilliga automobilkåren, Blå stjärnan och Svenska lottakåren. Sedan har vi haft kontakt med Röda korset, om de blir aktuella i ett senare skede.

Vad kommer de att kunna bidra med?

– Att samordna olika initiativ till hjälpinsatser. Då kan vi som kommun hjälpa till så att de personer som behöver stöd och de människor som vill hjälpa också hittar varandra.

Vad kan det handla om för stöd?

– Om det kommer många flyktingar kan det handla om språkhjälp, hjälp med husrum, transporter, kläder och hygienartiklar och annat. Men Karlskrona kommun kan inte ta emot kläder, mat eller andra saker, utan det vi erbjuder är en samordning av hjälpinsatser från enskilda.

Har ni använt er av er FRG tidigare?

– 2015 i samband med flyktingvågen från Syrien. De var också med och samordnade volontärer under pandemin för att hjälpa äldre med att handla.

– De hjälpte oss också i samband med Pridefestivalen 2019. Då hade vi en övning med ”Rakel”, det kriskommunikationsverktyg som blåljusmyndigheter använder. Så det blev samtidigt en bra övning inför en skarp situation.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00