Gränskontrollerna förlängs trots EU-kritik

BESLUT. Regeringen har beslutat att förlänga gränskontrollerna ytterligare tre månader. Anledningen är att "det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige".

Foto: Altinget
Johan Manell

De nuvarande gränskontrollerna löper ut den 11 november. Men regeringen har nu beslutat att förlänga dem i tre månader till den 11 februari 2019.

Gräns- och id-kontroller infördes i Sverige hösten 2015 på grund av den stora flyktingtillströmningen. Id-kontrollerna avskaffades i maj 2017 men gränskontrollerna har blivit kvar. Dock har anledningen bytts. I de senaste förlängningsbesluten är det inte flyktingar som anges som orsak utan i stället mer allmänna säkerhetsskäl och terrorhot. Något som också rönt kritik.

Läs också: Parlamentariker riktar kritik mot förlängda gränskontroller

– När migrationen slutat bytte man bara rubrik. Det tycker jag är dubbelmoral och hyckleri, sade Cecilia Wikström (L), europaparlamentariker, till Altinget i våras i samband med den senaste förlängningen.

Kritik från EU

Ett land kan få undantag från Schengenreglerna i två år och sedan få det förlängt med sex månader i taget. Anledningen till att det den här gången bara blir tre månader är för att den nuvarande regeringen är en övergångsregering, enligt Sofie Rudh, pressekreterare hos justitieminister Morgan Johansson (S), till Altinget.

Läs också: Gränskontrollerna förlängs med sex månader (maj 2018)

Men att gränskontrollerna gång på gång förlängs ses inte med blida ögon från EU-kommissionen. I en hemlighetsstämplad rapport som Sveriges Radio Ekot nyligen tog del av riktades kritik mot att Sverige på flera punkter, enligt kommissionen bryter mot Schengenregelverket.

Läs också: EU djupt kritisk till svenska gränskontroller

– Det är naturligtvis extremt bekymmersamt och allvarligt att vi inte uppfyller Schengenkraven, men inriktningen för oss är ju naturligtvis helt klar. Det är väl klart att Sverige ska leva upp till Schengens alla krav på yttre gränskontroll, sade Patrik Engström, chef för Gränspolisen, till Ekot.

Andra verktyg

Det är osäkert hur länge Sverige kan fortsätta att förlänga gränskontrollerna. Men även om man inte förlänger gränskontrollerna finns det andra instrument för regeringen att ta till för att kontrollera människor som kommer in i Sverige. Ett exempel är utbyggd gränsnära kontroll som genomförs av Tullverket med exempelvis automatisk kameraövervakning.

Om regeringen vill kontrollera migrationen så finns det också fler åtgärder i verktygslådan. Dels genom lagstiftning, dels genom att minska dragningskraften till Sverige genom att anpassa sig till europeisk standard som nu har gjorts.

– Regeringen har väldigt mycket instrument att hantera en inströmning av asylsökande på det sättet, sade Peter Cavala, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen Skåne till Altinget i samband med den senaste förlängningen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024